U Kragujevcu otvorena ekološka izložba Francuskog instituta u Srbiji 1Photo: Pixabay / TheDigitalArtist

Izložba „Karavan klime 3.0“ o ugroženom biodiverzitetu i klimatskim promenama u svetu i Srbiji otvorena je u Kragujevcu u organizaciji Francuskog instituta i partnera iz Srbije.

Postavka je u holu tržnog centra „Kragujevac Plaza“ i biće otvorena do 6. maja.

„Postavka govori o globalnom zagrevanju, o biodiverzitetu čitave planete, ali takođe i o promenama koje se dešavaju u Srbiji“, rekao je novinarima u Kragujevcu direktor Francuskog instituta u Srbiji Manuel Buar.

Ocenio je kao veoma važno da građani shvate da su oni ti koji treba da zaštite životnu sredinu.

Na izloženim panoima se ukazuje, pored ostalog, na globalno zagrevanje zbog kojeg su visokoplanisnke vrste prinuđene da se pomeraju na više nadmorske visine, ali je problem kada nemaju gde da pobegnu od visokih temperatura.

Navodi se da dve trećine Srbije čine planinski predeli i da postoji niz vrsta čija je populacija ograničena isključivo na planiske vrhove, takozvana ostrva, među kojima su divokoza, divlji leptir, Pančićeva omorika, runolist.

Izdvojene su i priče o važnim staništima u Srbiji, Slanom Kopovu i Rosulji, o požaru u Australiji u kome je za nekoliko meseci nastradalo više od 800 miliona životinja, i o ugroženim vrstama, belom medvedu, adelijskom pingvinu i fokama.

Izložba „Karavan klime 3.0“ putuje po gradovima Srbije i sada nju istovremeno mogu da vide, pored Kragujevčana, i posetioci u Novom Pazaru i Novom Sadu.

Predstavnici Francuskog instituta su najavili da će u Kragujevcu 15. maja biti obeleženo 70 godina Francuskog instituta gostovanjem grupe autora stripova iz Francuske na kragujevačkom festivalu.

Buar je rekao da će Institut još više da promoviše frankofoniju u Kragujevcu i najavio povratak lektora francuskog jezika koji će biti na raspolaganju učenicima i profesorima u školama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari