Kragujevac: Platnena bela pluća mere zagađenje vazduha 1Foto: Kreni promeni

U uici Lole Ribara, na broju 16, postavljen je bilbord sa pamučnim plućima, koja će u narednih mesec dana Kragujevčanima pokazivati kvalitet vazduha koji udišu.

Radi se o pamučnim plućima napravljenim u 3D tehnici, koja sa zadnje strane imaju dva mala ventirato kojima je funkcija da u pamučna pluća “upumpavaju” vazduh.

Instalaciju je postavilo udruženje Res Publica u saradnji sa pokretom “Kreni-promeni”.

Istovremeno sa Kragujevcem, u ovoj akciji učestvuje još 20 gradova u Srbiji.

“Cilj ove akcije je da pokaže istinu o zagađenju u našem gradu. Pluća su napravljena od finog pamuka koji će promenom boje registrovati zagađenje vazduha”, kaže za danas Bojana Vlajović Savić iz udruženja Res Publica.

Pamučna pluća neće meriti stepen zagađenja, ali će promenom boje, vizuelno prikazivati kvalitet vazduha koji udišu Kragujevčani.

“Ideja da ovakvi bilbordi stoje mesec dana, da se promene boje prate na nedeljnom nivou. Ovo je deo akcije „Istina o zagađenju“ koja se organizuje u 20 gradova Srbije”, dodaje Bojana Vlajović Savić.

Udruženje Res Publica i pokret Kreni-promeni žele da pokažu da problem zagađenosti vazduha ne postoji samo u Beogradu, već da je prisutan i u ostalim delovima Srbije, skoro podjednako.

Bilbord je postavljen u ulici Lole Ribara broj 16 na prvom spratu, tako da je lako vidljiv, pa i Kragujevčani mogu samostalno da prate promene na belim pamučnim plućima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari