U Kragujevcu trenutno radi samo jedan mamograf 1Foto: Z.S.M.

Obeleževanje Nacionlanog dana borbe protiv karcinoma dojke početkom nedelje, obelodanilo je činjenicu da u Kragujevcu od tri radi samo jedan mamograf, onaj u Univerzitetskom kliničkom centru. Mamograf u Domu zdravlja, radi ali nije bio dostupan jer se nalazi u crvenoj kovid zoni ATD-a, dok je onaj u Zastavinoj medicini rada odavno već otpisan.

Mamograf u UKC Kragujevac je jedini koji radi sve vreme i gde žene iz Kragujevca i šire okoline mogu u ovoj ustanovi tercijalne zdravstvene zaštite da obave preglede i dajgnostiku mamografijom.

U ustanovama primarne zdravstvene zaštite mamografi postoje ali ne radi, doduše iz različitih razloga.

Pandemija kovida doprinela je da mamograf, koji je potpuno u funkciji i ispravan u Domu zdravlja, zbog toga što je smešten u ATD-u na Bubnju bude nedostupan za preglede i dijagnostiku.

– Naš aparat je smešten u objektu koji je crvena zona kovid ambulante. On radi i potpuno je funkcionalan ali se nalazi u prostoriji pored one u kojoj su snimana pluća kovid pacijentima. Prosto je bilo fizički nemoguće da se na njemu u to vreme obavljaju snimanja, kaže za „Danas” Danijela Petrović, portparolka Doma zdravlja.

U Kragujevcu trenutno radi samo jedan mamograf 2
U Zastavinoj Medicina rada aparat otpisan već godinama Foto: Z.S.M.

Po njoj bilo je nemoguće da nekovid, naročito onkološki pacijenti dolaze zbog snimanja u dodir sa onima obolelim od korone. Inače, u pitanju je zgrada ATD-a na Bubnju u kojoj je smeštena najveća kovid ambulanata u Kragujevcu i Šumadiji i gde je za vreme ove dve godine epidemije korone pregledano više od 250.000 kovid pacijenata.

– Zbog smanjenja broja kovid obolelih tražimo način da se aparat ponovo vrati u funkciju kao bi pacijentkinje ponovo mogle da urade snimak dojke u našoj zdravstvenoj ustanovi. Svesni smo da su epidemije ti pacijenti bili na neki način zanemareni, ubrzano radimo na njegovom stavljanju u funkciju i očekujemo da će snimanja na mamografu početi do kraja meseca, kaže ona.

Aparat u „Zastavinom” Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika ne radi već godinama.

– Bukvalno možemo da kažemo da mi mamograf i nemamo. Aparat koji je u našem Zavodu je Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije izbacila iz upotrebe još pre nekoliko godina. On ne sme da se koristi jer je tehnički neispravan. Kvar na njemu ne može da se otkloni, tako da ga faktički i nemamo, on je otpisan, kaže za „Danas”, doktorka Biljana Veljković, porparolka ZZZZR Kragujevac.

U Kragujevcu trenutno radi samo jedan mamograf 3
Mamograf u Domu zdravlja radi ali je u crvenoj kovid zoni Foto: Z.S.M.

U Zavodu imaju radiologe i naravno da bi želeli da imaju i ispravan mamograf.

– Nadamo se da će nam grad, resorno ministarstvo ili država izaći u susret da nabavimo novi aparat, apeluje doktorka Veljković, dodajući da je njihov mamograf, sada otpisan iz tehničkih razloga, bio iz 1996. godine.

Postojala je priča da bi ova zdravstvena ustanova do kraja godine mogla da dobije nov mamograf od grada ali po doktorki Veljković, takav dogovor nikada nije ozvaničen ili potpisan.

U samom Kragujevcu ni jedna privatna ordinacija ili klinika nema mamograf a takođe se nikada ne organizuju pregledi u mobilnom mamografu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari