U Kraljevu počele da rastu i banane 1Foto: Z.Nikolić 

U dvorištu jednog našeg sugrađanina, uglednog stomatologa, ovih dana, uprkos kiši koja je padala neprestano i što je još važnije, uprkos ne baš pravim uslovima podneblja i klime cvetala je banana i formirali su se prvi plodovi.

Ova, najveća zeljasta, cvetajuća biljka raste u predelima koji se karakterišu mogo većim, konstantnim  temperaturama, drugačijim sastavom zemljišta i što je najvažnije, odstustvom hladnih zima i snegova posebno.

I ova kraljevačka banana se razvila iz „krtole“ koju je naš sugrađanin dobio od svog prijatelja iz Novog Sada, razvila je četri velika i jedno mlado stablo za koje, stučnjaci, kažu da je to pseudostablo ili lažna stabljika. Ta stabla, zavisno od vrste banana, porastu od 3 do 5 metara a ova, u Kraljevu, već imaju blizu tri metra. Na stablima rastu muški i ženski cvetovi a iz ženskih se razvijaju plodovi.

Ovih dana na jednom takvom stablu u Kraljevu  razvio se veliki cvet koji se,ubrzo,transformisao u grozdove malih, zelenih, plodova banana.

Takvi su bili i danas kada smo ih fotografisali a domaćica, gospođa Snežana, koja inače, već četri godine za redom, brine o stablima banane, rekla nam je da se nada lepšim i toplijim danima pa, dakle rastu i sazrevanju plodova banana.

Bilo kako bilo, sazerele ili ne ove „kraljevačke banane“ su, još jedan, u nizu dokaza da živimo u vremenu velikih klimatskih promena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari