U Lučanima zabranjeno nenamensko trošenje pijaće vode 1Lučani/Foto: N.Kovačević

U Lučanima je zabeležena uvećana potrošnja vode iz vodosistema „Rzav“, zbog čega je lokalna vlast zabranila zalivanje voća i povrća pijaćom vodom i najavila da će kažnjavati građane za nenamensku potrošnju.

„U poslednjih sedam dana na teritoriji opštine Lučani došlo je do enormne potrošnje vode, koja je uvećana za oko 120 procenata i zbog toga je ugrožen rad sistema za vodosnabdevanje ‘Rzav'“, saopštilo je opštinsko preduzeće „Komunalac Lučani“.

Najveća potrošnja vode zabeležena je u lučanskim selima Markovica, Dučalovići, Rtari, Puhovo, Krstac, Đerać, Turica, Veles, Dragačica i Rasovac.

Voda je u pojedinim selima bila isključivana, jer su bazeni zbog izraženog zalivanja voća i povrća, u kratkom roku bili prazni.

„Da bi svi korisnici uredno bili snabdeveni pijaćom vodom, apelujemo na sve potrošače da vodu koriste isključivo namenski, nikako za zalivanje voća i povrća. U protivnom, bićemo primorani da nastavimo sa isključivanjem naseljenih mesta gde je izražena velika potrošnja vode“, navodi se u saopštenju.

Komunalna inspekcija vršiće od ponedeljka, 16. maja, kontrolu potrošnje vode u Lučanima, a lica koja budu nenamenski koristila vodu sa sistema „Rzav“ biće isključena sa vodosistema i kažnjena.

Sa vodosistema „Rzav“ vodom se snabdeva pet gradova i opština u Zapadnoj Srbiji – Arilje, Požega, Lučani, Čačak i Gornji Milanovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari