U Majdanpeku „Inicijativa za očuvanje grebena Koma“ organizovala protestni skup 1Foto: Miroslav Balabanović

Mi smo, kao i generacije pre nas i posle nas, odrasli pored rudnika, ali nećemo da živimo i ostarimo u rudniku, što će se dogoditi ako greben Koma, sada jedini zeleni filter koji Majdanpek štiti od rudničke prašine i buke, bude srušen, kažu aktivisti „Inicijative za očuvanje grebena Koma“ čijem se pozivu za okupljanje sinoć odazvalo oko 300 Majdanpečana.

I aktivisti i Majdanpečani jedinstveni su u stavu: nemamo ništa protiv rudnika i Ziđina i skup koji je organizovan nema veze sa politikom.

„Nema politike, već samo ljudski razlozi jer hoćemo da živimo u svom gradu, rezervni nemamo“, rekao je Rade Stojković.

Kaže i da ovo okupljanje nije upereno ni protiv vlasti, ni protiv opozicije, ni protiv kineske kompanije Ziđin koja je ovde došla da napravi profit, ali mora da poštuje zakone naše države.

„Mi samo tražimo jednostavne odgovore – da li će brdo koje je poslednji filter između grada i rudnika biti srušeno, hoće li Ministarstva zaštite životne sredine i rudarstva i energetike reagovati, jer Ziđin koji je to počeo da radi nema studiju o proceni uticaja rudarenja na životnu sredinu“, ističe Stojković.

U Majdanpeku „Inicijativa za očuvanje grebena Koma“ organizovala protestni skup 2
Foto: Miroslav Balabanović

Predsednica ekološkog udruženja Gaia Pek, Jelena Golubović u svom pismu, koje je pročitala Iva Stanivuković, prenela je uznemirenje Majdanpečana zbog izloženosti buci i ni malo bezazlenoj rudničkoj prašini.

„Golim okom je vidljivo da je šuma na brdu proređena, da je brda sve manje i možemo da pretpostavimo šta nas sve očekuje. Mi smo kao građani uplašeni za svoje živote“, navedeno je u pismu Jelene Golubović.

Majdanpečanka Svetlana Redžić, koja je uzduž i popreko obišla okolinu Majdanpeka kaže da više na brdo Koma ne ide, jer nije bezbedno.

Ukazala je i na činjenicu da je ovaj greben bio jedino stanište borovnice i nekoliko vrsta zaštićenih gljiva, kojih više nema, jer je uništen veliki deo vrha Koma.

„Mi znamo da je ovo rudnik i da on neće prestati da radi, ali mi želimo da zaštitimo svoje živote i svoj grad Majdanpek, jer samo njega imamo. Ziđin je ovde i radi, a mi živimo ovde i ako su već tu, moramo da napravimo neki sklad, da i nama i njima bude dobro“, smatra likovna umetnica Tatjana Karabašević.

Od okupljenih Majdanpečana moglo je da se čuje da oni decenijama žive u rudarskom naselju, kao i generacije pre njih.

I da rudnik treba da radi jer njihovi sugrađani u njemu zarađuju za egzistenciju svojih porodica.

Naglašavaju da nemaju ništa protiv kineske kompanije.

„Nisu oni ni prvi, a nadamo se ni poslednji, koji su ovde eksploatisali bakar. Mi smo ovde navikli da živimo zajedno sa drugima, pa i oni moraju da nauče da žive sa nama, daju odgovore i poštuju zakone Srbije“, kaže Dejan Zlatić, srednjoškolski profesor i književnik.

U Majdanpeku „Inicijativa za očuvanje grebena Koma“ organizovala protestni skup 3
Foto: Miroslav Balabanović

On je sa ovog skupa uz odobravanje prisutnih Majdanpečana, pozvao loklanu samoupravu da im se pridruži u nastojanju da se dobiju traženi odgovori.

„Oni su izabrani  da štite opšti, javni interes, a koji je javni interes veći od naših života“, zapitao se Zlatić.

Naglasio je da ljudi u Majdanpeku ne žele da žive u glasinama, zato su kompaniji Ziđin, nadležnim ministarstvima i kabinetu premijerke Ane Brnabić uputili zahteve za informacije od javnog značaja.

Traže odgovor da li je u planu kompanije rušenje brda u podnožju planine Starica.

Skup koji je održan pred direkcijom Rudnika bakra Majdanpek, ogranka Srbija Ziđin Koper, završen je paljenjem sveća.

Kako to reče Zlatić: Samo do nas zavisi da li sveće palimo za upokojenje ili za zdravlje i spasenje našeg grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari