U Nedelji Crvenog krsta nastavlja se prikupljanje krvi u Zrenjaninu 1Foto: Crveni krst Zrenjanin

Crveni krst Zrenjanin najavio je novu akciju prikupljanja krvi u nedelji kada kao međunarodna organizacija obeležava Svetski dan Crvenog krsta i „Nedelju Crvenog krsta, pod sloganom “Sve što činimo, činimo od srca“.

Kako navode u ovoj organizaciji, milioni volontera i zaposlenih širom sveta dopiru do preko 160 miliona ljudi svake godine, pružajući raznolik i veliki broj humanitarnih programa. Biće, tako, i u Zrenjaninu.

„Crveni krst Zrenjanin će realizovati dve akcije prikupljanja krvi i održati redovnu godišnju sednicu Skupštine. Zvaničnom radnom delu Skupštine prethodiće svečani deo, tokom kojeg će najzalužnijim volonterima i članovima Crvenog krsta Zrenjanin biti uručena priznanja Crvenog krsta Srbije. U saradnji sa jedinicom Civilne zaštite opšte namene i pripadnicima Vatrogasno-spasilačkog bataljona iz Zrenjanina, uz podršku Grada Zrenjanina, realizovaćemo i taktičko-pokaznu vežbu na Trgu Slobode“, najavljuje sekretarka Crvenog krsta Zrenjanina Aleksandra Tanasijević.

Prema njenim rečima, kroz simulirane spasilačke akcije vežbom će, 13. maja u 10 časova, biti predstavljeno spasavanje iz objekta zahvaćenog požarom, pravilno i pravovremeno pružanje prve pomoći, izgled i funkcionisanje prijemno-trijažnog šatora.

„Po okončanju pokazne vežbe, uslediće Gradsko takmičenje ekipa u pružanju prve pomoći i realističkom prikazu povreda, stanja i oboljenja. Takmičenje će biti realizovano uz učešće gostujućih ekipa iz rumunskog grada Arada, mađarske Bekeščabe Mađarska, Novog Sada i Subotice“, objasnila je Tanasijevićeva.

U četvrtak, 11. maja, u prostorijama Zrenjaninske gimnazije, u sali za fizičko, biće realizovane dve akcije dobrovoljnog davanja krvi.

Redovna gradska akcija realizuje se u terminu od 8 do 12 časova, a na inicijativu maturanata ETŠ ,,Jovan Trajković“ u terminu od 13 do 16 časova biće održana akcija namenjena svim punoletnim srednjoškolcima ali i zaintereosvanim građanima, koji zbog radnog vremena mogu da iskoriste popodnevni termin.

Prošle nedelje, 3. maja, Crveni krst Zrenjanin je u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine organizovao dobro posećenu akciju dobrovoljnog davanja krvi na Trgu slobode.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari