U neosvetljenim ulicama Zrenjanina ugrožena bezbednost građana, posebno dece i žena: Mladi Zrenjanici pokrenuli peticiju koju će predati gradonačelniku 1Foto: Centar E8

Građani Zrenjanina nemaju rasvetu u Istarskoj ulici, a ona bi trebalo da se popravi i u ulicama Milentija Popovića, Kočićevoj, Mihajla Predića, kao i u Slobodana Penezića, odnosno na mestu gde je prolaz kod fabrike Žitoprodukt, kažu Zrenjaninci, članovi omladinske organizacije Centar E8.

Zbog toga su organizovali peticiju #ideglas „Za postavljanje ulične rasvete – ZRENJANIN“, koja će biti predata gradonačelniku ovog grada, Simi Salapuri, načelniku Gradske uprave, Nenadu Domjeskovu, predsedniku Skupštine grada Zrenjanina, Čedomiru Janjiću, i Stevici Cigulovu, direktoru Elektrodistribucije Zrenjanina.

Kako su naveli, „na osnovu člana 56. Ustava Republike Srbije, dolepotpisani građani, podnose i zahtevaju odgovor na peticiju za postavljanje ulične rasvete u određenom broju ulica u gradu Zrenjanin, kako bi se osigurala bezbednost građana u tim naseljima“.

U objašnjenu problema, Zrenjanici su apostrofirali da neosvetljeni delovi u određenim ulicama Zrenjanina ugrožavaju bezbednost građana tih naselja, a posebno dece, žena i drugih ranjivih grupa.

U neosvetljenim ulicama Zrenjanina ugrožena bezbednost građana, posebno dece i žena: Mladi Zrenjanici pokrenuli peticiju koju će predati gradonačelniku 2
Mrak u Istarskoj ulici, Foto: Peticija #ideglas

„U zimskom periodu, kada noć nastupa ranije, taj problem postaje još veći zato što već oko 16 časova u tim ulicama nastaje totalni mrak. Zahtevamo od nadležnih organa grada Zrenjanina da se osvetle sledeće ulice kako bi svi gore pomenuti problemi bili rešeni: Milentija Popovića, Istarska ulica Kočićeva ulica, Ulica Mihajla Predića, prolaz pored fabrike Žitoprodukt i Slobodana Penezića“, stoji u peticiji.

Kako nam objašnjava tim – liderka organizacije Centar E8 Anđela Vasković, probemi na koje su ukazali građani u kampanji „Ide glas“ su teme koje su se našle u peticijama koje će biti predati lokalnim samoupravama.

Prema njenim rečima, tokom terenske kampanje razgovarano je sa 27.000 građana, razgovaralo se u 30 gradova a u 13 gradova pokrenuta je peticija, među njima je i Zrenjanin.

U neosvetljenim ulicama Zrenjanina ugrožena bezbednost građana, posebno dece i žena: Mladi Zrenjanici pokrenuli peticiju koju će predati gradonačelniku 3
Foto: Peticija #ideglas

„Naši aktivisti su išli od vrata do vrata i pitali građane šta ih muči i na šta se žale, šta bi menjali. Konkretno u Zrenjaninu, razgovarali su sa građanima i najveći broj njih žalio se na rasvetu. Spisak ulica bio je veći pa smo izdvojili nekih šest ulica, gde se po podacima naših aktivista najveći broj građana žalio na rasvetu. Slikali smo  lokacije na koje se oni žale. Kako su naveli, u ovom gradu građani su tražili bolju rasvetu jer im postojeća ne omogućava da budu bezbedni u svojim naseljima“, objašnjava naša sagovornica.

Kako dodaje, oni su „mladi tim i rade samo sa mladima“.

„Okupili smo 139 mladih aktivista i nakon obuke oni su razgovarali sa građanima o tome šta im je problem u njihovoj sredini. Tačno ono na šta su građani ukazali našlo se u peticijama koje smo pokrenuli, i koje dalje planiramo da pokrenemo. Građani su, u zavisnosti od toga koja sredina je u pitanju, najčešće tražili da se reši rasveta, odlaganje smeća ili ukloni divlja deponija“, ističe ona.

Peticije za rešavanje problema građana pokrenute su u  Zrenjaninu, Nišu, Pančevu, Somboru, Šabcu, Kuli, Čačku, Kraljevu i nekoliko beogradskih opština.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari