U niškom KC preminula tri, a na respiratoru 17 kovid pacijenata 1Foto: Sajt kliničkog centra Niš

Epidemiološka situacija u Nišu i na jugu Srbije postaje sve kritičnija, tako da su svi dosadašnji kovid kapaciteti niškog Kliničkog centra juče popunjeni, a u subotu su prvi pacijenti primljeni i u privremenu bolnicu u sportskom centru “Čair”.

Goran Mitrović, zamenik direktora Klinike za zarazne bolesti i zamenik koordinatora privremene bolnice u “Čairu”, potvrdio je danas da se u novoj zgradi niškog KC “otvara još jedan sprat, pošto su svi trenutni kovid kapaciteti popunjeni”.

Uprava niškog KC saopštila je da su u kovid objektima te ustanove danas popodne hospitalizovana 203 pacijenta, od kojih 145 sa potvrđenim korona virusom. U poslednja 24 časa preminula su tri pozitivna pacijenta, a 17 pacijenata je priključeno na respiratore. Broj hospitalizovanih je dupliran u odnosu na početak novembra, kada ih je bilo manje od stotinu, a broj umrlih je počeo da raste 6. novembra, od kada ih je dnevno i po sedmoro.

Mitrović je danas još kazao da je u privremenoj bolnici u Čairu” smešteno pet pacijenata sa lakom i srednje teškom kliničkom slikom, od kojih je jedan na kiseoničnoj potpori. „Čair“ je, inače, bio privremena kovid bolnica i u prvom talasu epidemije korona virusa i tada je u njemu bilo zbrinuto više od 300 pacijenata.

Prema poslednjim informacijama niškog Doma zdravlja, u njegove kovid ambulante se prošlog petka javilo 1009 pacijenata, od kojih se 299 pacijenata obratilo prvi put sa simptomima koji mogu ukazivati na korona infekciju, a 710 je obavilo kontrolni pregled. Testirana su 294 pacijenta PCR metodom, saopštio je Dom zdravlja, bez preciziranja koliko je njih bilo pozitivno na virus.

Uprava KC Niš je danas popodne, takođe, objavila da su u zdravstvenom centru Vranje hospitalizovana 52 pacijenta, od kojih 45 sa potvrđenim virusom. U zdravstvenom centru Lekovac bilo je hospitalizovano 38 pacijenata, a kod 22 je potvrđen virus, navedeno je na sajtu te niške ustanove.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari