U niškom selu Berbatovo spaljene mačke: Udruženje Pit nudi novčanu nagradu za informacije o zlostavljaču 1Foto: Pixabay

Udruženje Pit iz Niša upozorilo je da je u selu Berbatovo spaljeno više mačaka i ponudilo nagradu od 1.000 evra za informacije o počiniocu.

„U  niškom selu Berbatovo nepoznati počinilac je spalio tri mačke, od kojih je jedna uginula preksinoć, a jedna noćas. Ostala je još jedna maca, sa povredama i opekotinama, i ona je na lečenju“, rekli su u udruženju Pit.

Prema njihovim rečima, meštani Berbatova već neko vreme pronalaze mačke sa opekotinama, a poslednje tri koje pripadaju istom vlasniku i vratile su se kući sa teškim povredama.

Oni su dodali da su leševe mačaka odneli na Veterinarski institut u Nišu, gde treba da se obavi sekcija.

„Podnećemo krivičnu prijavu protiv, za sada, nepoznatog lica. Nudimo nagradu od 1.000 evra za informacije o izvršiocu ovog krivičnog dela“, rekli su u Pitu.

U Policijskoj upravi Niš su kazali da im je slučaj prijavljen 3. februara i da „preduzimaju mere i radnje iz svoje nadležnosti“.

O ovom slučaju obavestili su Osnovno javno tužilaštvo.

 

Kazna za zlostavljače životinja – od novčane do zatvora od tri godine

Krivični zakonik Republike Srbije, u članu 269, propisuje da će se onaj ko, kršeći propise, ubije, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju,
kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

„Ako je usled ovog dela došlo do ubijanja, mučenja ili povređivanja većeg broja životinja, ili je delo učinjeno u odnosu na životinju koja pripada posebno zaštićenim životinjskim vrstama, učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine“, dodaje se u Zakonu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari