U Nišu grade parking ispred škole: Zabrinuti roditelji traže reakciju nadležnih jer su im ugrožena deca 1Humanitarni parking u Nišu: Foto sajt grada Niša

Roditelji učenika Osnovne škole “Sveti Sava” zatražili su reagovanje Ministarstva prosvete zbog gradnje parkinga sa 200 parking mesta odmah pored te škole koja je, kako su naveli, u suprotnosti sa propisima.

”Nadamo se da će Ministarstvo prosvete reagovati, jer je izgradnja parkinga uz samu školu u suprotnosti sa Pravilnikom o obavljanju delatnosti osnovne škole, koji je Ministarstvo usvojilo 2019. godine, i u kojem se kaže da zgrada škole ne sme biti bliža od 50 metara izvoru buke i zagađenja“, rekla je novinarima Maja Ranđelović, jedna od članica delegacije roditelja koji su o tom problemu razgovarali sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski.

U delegaciji roditelja su dodali da bi  ovaj parking bio udaljen svega 20 metara od škole, a pet metara od dečjeg igrališta u Parku Sveti Sava.

Oni su kazali da je problem i što bi se izgradnjom parkinga ugrozilo zdravlje dece zbog izduvnih gasova i povećane buke.

Ovim povodom su se obratili i Školskoj upravi Niša, ali odgovor nisu dobili.

Ova delegacija, u kojoj se nalaze stručnjaci različitih profila, krajem aprila je bila na razgovoru sa gradonačelčnicom Sotirovski, ali nije postignut dogovor, nakon čega su se obratili Ministarstvu i Školskoj upravi.

Prema rečima roditelja, Sotirovski je na njihove argumente protiv parkinga odgovorila da će on “biti izgrađen”.

Radovi na njegovoj izgradnji počeli su u martu ove godine.

Sotirovski je kazala da je reč o humanitarnom parkingu sa kojeg će sav novac od naplate parkiranja, umesto javnom komunalnom preduzeću Parking servis, ići za lečenje bolesne dece.

“Izgradnja parkinga rešiće problem parkiranja u tom delu grada i rasteretiti saobraćaj, ali i pomoći bolesnoj deci da dobiju neophodnu terapiju”, kazala je ona.

Gradski zvaničnici su kazali da će ulazak i izlazak vozila, kao i naplatu parkiranja, kontrolisati Parking servis.

Oni su najavili da se otvaranje parkinga “očekuje na leto”.

Dodali su da se izgradnja finansira “uglavnom iz donacija”, a da je među donatorima i Parking servis, koji će postaviti osvetljenje.

“Deca vas mole…”

Zbog gradnje ovog parkinga, učenici škole “Sveti Sava” su juče na prostoru koji je za to namenjen organizovali manifestaciju „Deca vas mole, hoćemo prostor za igru pored škole“.

Oni su kroz glumu, recitovanje i učešće u različitim igrama poručili da pored svoje škole umesto parkinga žele park, sportsko igralište ili poligon za učenje dece pravilnom ponašanju u saobraćaju.

Njihovi roditelji su prethodno pokrenuli onlajn peticiju protiv izgradnje parkinga, a Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika organizovala je krajem marta protest i protestnu šetnju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari