U Nišu počelo genetsko testiranje obolelih od multiple skleroze koje će omogućiti terapiju o trošku države 1Foto: Dragan Milić, privatna arhiva

Na Klinici za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu počelo je genetsko testiranje obolelih od sekundarno progresivne multiple skleroze, što će pacijentima omogućiti da o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dobiju lek čija je aktivna supstanca siponimod, a čija mesečna terapija košta oko 1.000 evra, saopštio je dr Dragan Milić, direktor ove klinike.

On je na društvenim mrežama obelodanio da je genotipizacija jedini način da se prepiše ispravna terapija, a da bez ovakvog testiranja nije moguće primiti lek o trošku Fonda.

“Genotipizacija se radi o trošku Fonda od ove godine, dok je pre toga mogla da se uradi samo u inostranstvu, a da se lekovi, na osnovu nje, nabavljaju iz inostranstva ‘na crno’“, rekao je Milić.

Testiranje se obavlja na PCR aparatu Kvant studio 5, koji je u novembru 2019. godine, klinici donirala Komanda Vojske SAD u Evropi.

U Nišu počelo genetsko testiranje obolelih od multiple skleroze koje će omogućiti terapiju o trošku države 2
Foto: Dragan Milić, privatna arhiva

Milić je kazao da laboratorija u ovoj klinici neće raditi analize samo za pacijente sa juga i istoka Srbije, kojih je oko 2,5 miliona, već i za obolele sa teritorije Šumadije.

Dodao je da je genetsko testiranje obolelih od multiple skleroze pokrenuto zahvaljujući Slobodanu Vojinoviću, direktoru Klinike za neurologiju UKC Niš, kao i Milanu Lazareviću, načelniku laboratorija na Klinici za kardiohirurgiju.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari