U Nišu prvi put organizovano obeležena kineska Nova godina 1Prošle godine u Nišu Foto: Mladen Đurović/ Sajt grada Niša

Grad Niš je sinoć prvi put organizovano obeležio kinesku Novu godinu.

Kineska Nova godina obeležava se u okviru programa Vlade Srbije, Ambasade Kine u Beogradu i Instituta za pojas i put, koji predviđa njenu proslavu u Srbiji od 21. do 26. januara u pet gradova- Beogradu (21. i 22. januara), Boru (23. januara), Novom Sadu (24. januara), Smederevu (25. januara) i Nišu (26. januara).

Obeležavanje kineske Nove godine u Nišu počelo je tradicionalnom „Igrom lavova“ u glavnoj, Obrenovićevoj ulici i nastavljeno programom plesača i umetnika na platou ispred Oficirskog doma, gde je u okviru manifestacije “Karavan prijateljstva na Putu svile” vatrometom otvoren “Festival ukusa Pojasa i puta”.

Program je okupio brojne građane koji su, osim kineskog plesa i hrane, upoznali i tradicionalne kineske veštine, kao što su slikanje šećerom, izrada portreta od papira ili pravljenje krpenih lutaka.

Ministar savetnik u ambasadi Narodne Republike Kine Tien Jišu rekao je da “ovakve manifestacije odražavaju čelično prijateljstvo dve zemlje”.

“Niš, kao važan regionalni centar i velika raskrsnica puteva, ima veoma važnu ulogu u unapređivanju i razvoju prijateljskih odnosa i saradnje Kine i Srbije”, rekao je Jišu.

On je podsetio da je u 2022. godini pokrenut direktan let od Srbije do Kine i pozvao građane da njime posete Kinu i tamo proslave narednu Novu godinu.

“Ova godina je, prema kineskom horoskopu, godina zeca. Zečevi simbolizuju snalažljivost i druželjubivost i podrazumevaju mir i spokoj. Radujemo se prosperitetu i razvoju našeg sveta u miru i harmoniji”, rekao je Jišu.

Pomoćnik generalnog sekretara Vlade i predsednik Skupštine Institituta za pojas i put Beograd Danijel Nikolić je dodao da na ovakvim manifestacijama upoznajemo različitosti koje nas uče da budemo bolji ljudi.

“Sa kineskim investicijama u Srbiji naša zemlja je počela da raste”, ocenio je on.

Zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović je, čestitajući  Novu godinu “svim građanima Kine ma gde oni bili”, poručila da prijateljstva nisu slučajna niti usputna.

“Trajna prijateljstva, kakva su između Srbije i Kine, temelje se na međusobnom poštovanju i uvažavanju. Prijatelj može da saoseća sa problemima prijatelja, ali ono što posebno krasi naše odnose jeste da se iskreno, obostrano i pojednako radujemo prijateljevom uspehu”, rekla je ona.

 

Humanitarni karakter

Ova manifestacija u svih pet gradova imala je humanitarni karakter.

Sav prikupljeni prihod u Beogradu odlazi Centru za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, u Novom Sadu- Crvenom krstu, u Smederevu- Narodnoj kuhinji, u Nišu- Centru za pružanje usluga socijalne zaštite ‘Mara’ i u Boru- dečijem odeljenju Opšte bolnice Bor, dečjem odeljenju, a hrana koja preostane će biti donirana Banci hrane.

 

Lunarna Nova godina

Lunarna Nova godina, koja se obeležava od Kine do Južne Koreje i Malezije, zasniva se na ciklusima Meseca i svake godine pada na drugi datum u periodu od kraja januara do sredine februara.

Njeno ovogodišnje obeležavanje počelo je 22. januara i traje petnaest dana.

 Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari