U Nišu raste broj kovid pacijenata na bolničkom lečenju 1Foto: Beta/Klinički centar Niš

U kovid ambulantama Doma zdravlja u Nišu dnevno se pregleda više od 2.500 pacijenata od kojih je oko 300 pozitivnih na korona virus, podaci su ove zdravstvene ustanove.

– Ovih dana imamo zaravnjenu liniju. U našim kovid ambulantama non-stop je negde oko 2.500 ljudi, isto tako oko 600 prvih pregleda, a od toga je od 250 do 300 pozitivnih. Verujem da je u samom Nišu manji broj pozitivnih, pošto kod nas dolaze na testiranje ljudi iz čitavog regiona. Dobro je i što je poslednjih dana za 20 odsto manje zaražene dece nego ranije, rekao je juče direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan.

Broj novozaraženih ovih dana je skoro za trećinu manji nego „rekordnog“ 17. septembra, kada ih je bilo bezmalo 400. Manji je i broj građana koji se javljaju u kovid ambulante, a kojih je sredinom prošlog meseca bilo skoro 2.700.

U „crvenoj zoni“ Univerzitetskog kliničkog centra Niš i kruševačkoj kovid bolnici, koja je pod ingerencijom ovog UKC, u nedelju je bilo hospitalizovan 551 pacijent, a 28 najtežih su bili priključeni na respirator. Broj hospitalizovanih uvećan je za 15 odsto, a broj pacijenata na repiratoru veći je tri puta nego pre mesec dana, kada je u Nišu i Kruševcu bilo hospitalizovano 478 pacijenata, od kojih devet na aparatima za veštačku ventilaciju.

Niški UKC od 16. septembra ne saopštava zvaničan broj umrlih kovid pacijenata u toj ustanovi i bolnici u Kruiševcu, što je do tada svakodnevno činio. Publikovanje zvaničnih podataka na sajtu UKC prestalo je nakon što je u delu javnosti objavljena analiza, urađena na osnovu tih objava, koja je pokazivala da je u bolnici u Kruševcu, u prvoj polovini septembra, umrla skoro polovina preminulih od posledica kovida u Srbiji, odnosno 73 od ukupno 165.

Buster dozu primilo 15 odsto 

Milorad Jerkan je kazao da je u Domu zdravlja dato više od 66 odsto prvih, 62 odsto drugih i 15 odsto trećih doza vakcine. Izuzimajući solidno interesovanje za primanje treće doze, vakcinacija u Nišu ne ide željenim tempom, posebno ne kod mladih, uprkos tome što im se izlazi u susret, između ostalog i kroz nedavno otvaranje vakcinalnih punktova na svim fakultetima, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari