U Novom Pazaru prosvetari u znak protesta obustavili nastavu u školama tokom prvog časa 1Foto: N. Kočović

Prosvetni radnici u novopazarskim osnovnim i srednjim školama danas su, u znak protesta na porast svih oblika nasilja u obrazovnim ustanovama, organizovali štrajk upozorenja time što su obustavili nastavu tokom prvog časa.

Nastavnica Medicinske škole “Dva heroja” Emina Brunčević kazala je da je štrajk usmeren protiv Ministarstva prosvete kao krovne institucije koja može da reši problem nasilja u školama.

“Za borbu protiv nasilja u školama i protiv svakog vida nasilja, nije dovoljno da se samo na nivou škola da maksimum, država je ta koja mora stati iza toga i doneti mere koje će prvo obezbediti nastavniku da je siguran na svom poslu, a još važnije da je svaki učenik bezbedan u učionici i u školskom okruženju”, navela je Brunčević.

To što se novopazarski prosvetni radnici u prošlosti često nisu odazivali protestima kolega iz drugih gradova Srbije, Brunčević pravda time što je Novi Pazar “specifična sredina” i “posledicom sveukupne društvene situacije”.

“Ono što je sada zadivljujuće i što meni daje nadu da ćemo se pokrenuti sa mrtve tačke jeste što su u Novom Pazaru, bez radikalnih mera, svi sindikati u nekom vidu štrajka”, poručila je ona.

Poverenik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) za Novi Pazar Elvis Divanefendić kazao je da je cilj protesta očuvanje dostojanstva i zaštita prosvetnih radnika u Srbiji od nasilja.

On je na protestu ispred Osnovne škole “Vuk Karadžić”, na kome se okupilo oko 30 članova tog sindikata iz pet novopazarskih škola, kazao da je nasilje sveprisutno u obrazovnim ustanovama.

“Bojim se da to neće prestati ni sa ovim, ali na nama je da podignemo glas, da kažemo stop svakom vidu nasilja u školama”, istakao je Divanefendić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari