U Novom Pazaru škole proradile, reke se povlače, ali vodosnabdevanje nije stabilizovano 1Foto: N. Kočović

Reke Raška, Jošanica i Trnavica vratile su se u svoja korita i njihov vodostaj blago opada, osnovne i srednje škole ponovo rade, ali veći deo Novog Pazara i dalje ima problema sa vodosnabdevanjem.

Situacija u novopazarskim naseljima, u kojima su se zbog višesatnih kiša u nedelju izlile reke, mnogo je bolja. Radi se na uklanjanju nanetog mulja, ali su građani i radnici javnih preduzeća u pripravnosti zbog najavljenih novih padavina.

Nove padavine brinu i rukovodstvo Javnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” koje čeka da se izbistri sirova voda, jer zbog trenutne izuzetno visoke mutnoće ne mogu da prerade dovoljne količine kako bi zadovoljile potrebe stanovništva.

“Stepen mutnoće je ranije bio preko 200, a sada oko 100. Novo filtersko postrojenje može da prerađuje samo vodu čija je mutnoća ispod 100, tako da ga i ne koristimo. Radimo sa 50 odsto kapaciteta, a to je dovoljno da se vodom snabdevaju samo niži delovi grada”, kazao je direktor tog javnog preduzeća Gradimir Nedeljković.

Viši delovi grada već dva dana su bez vode ili sa smanjenim pritiskom. Građanima su na raspolaganju cisterne sa pijaćom vodom koje su obezbedili i “Gradska čistoća” i Vojska Srbije.

Kiša koja je, gotovo neprekidno, padala 24 sata izazvala je porast vodostaja u rekama Novog Pazara i Tutina, a u Vidrenjaku se utopilo i dvogodišnje dete.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari