U Novom Sadu obeležen mađarski praznik dan Kralja Svetog Ištvana 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO

Svečani program Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine povodom proslave dana Kralja Svetog Ištvana, održan je večeras u Novosadskom pozorištu.

Prisutnima su se obratili predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, a crkveni velikodostojnici su održali blagoslov novog hleba.

„Današnji praznik je od posebnog značaja za mađarsku nacionalnu manjinu. Posebno bih istakao zahvalnost predsedniku Miroviću jer, zahvaljujući inicijativi Pokrajinske vlade, slavimo svoj veliki praznik iz godine u godinu zajedno. To svedoči o našem zajedničkom putu, saradnji i međusobnom razumevanju“, izjavio je Hajnal.

Podsećajući da je današnji dan u Skupštini Vojvodine pre tri godine izdvojen kao datum od posebnog značaja za mađarsku nacionalnu manjinu, Mirović je rekao da je to samo jedna od „potvrda međusobnog uvažavanja, visokog demokratskog kapaciteta i ozbiljnosti politike koju u Vojvodini zajedno vodimo od 2016. godine“.

„Suština naše zajedničke politike jeste apsolutna ravnopravnost svih ljudi i svih nacionalnih manjina koje žive u našoj pokrajini. I, naravno, intenzivan ekonomski razvoj i povratak Vojvodine na mesto koje joj po svim resursima pripada – mesto najrazvijenijeg dela i pokretača i nosioca još bržeg ekonomskog razvoja Srbije“, kazao je Mirović.

Mađari u celom svetu obeležavaju svoj nacionalni praznik Sveti Ištvan, kao sećanje na jednog od najvažnijih mađarskih vladara, koji je mnogo učinio na prosvećivanju nacije.

Sveti Ištvan se slavi kao utemeljivač hrišćanstva u Mađarskoj i osnivač mađarske države, odnosno kao prvi ujedinitelj svih Mađara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari