U Sajanu kod Kikinde obeležen "Dan Svetog Ištvana" 1Foto: Grad Kikinda

Kulturno – umetničko društvo „Adi Endre“ i Mesna zajednica Sajan priredili su  proteklog vikenda proslavu 6. Dana Svetog Ištvana u Sajanu, naseljenom mestu na području grada Kikinde.

Proslava je organizovana povodom obeležavanja praznika posvećenog utemeljivaču hrišćanstva u Mađarskoj.

U programu, koji je izveden u pozorišnoj sali Doma kulture u Sajanu, učestvovali su članovi seoskog KUD-a ali i gosti iz Ostojićeva, dok je Udruženje „Delibab“ organizovalo izložbu gastronomskih specijaliteta.

Na Dan Svetog Ištvana dodeljena su priznanja i nagrađeni su najbolji pojedinci, pa je tako Savet mesne zajednice dodelio priznanje najstarijem meštaninu Sajana, devesedsedmogodišnjem Horvat Mihalju, kao i najmlađoj meštanki, jednomesečnoj Sabo Zoe.

„Nagradili smo i najboljeg učenika i đaka generacije OŠ „Mora Karolj“, Borši Balaža, kao i najuspešnijeg studenta Akademije umetnosti, Jenovan Florijana“, izjavio je za kikindske medije Zoltan Tot, predsednik Saveta mesne zajednice Sajan.

Manifestacija „Dan Svetog Ištvana“ u Sajanu organizovana je šestu godinu za redom.

Mađari u celom svetu obeležavaju svoj nacionalni praznik Sveti Ištvan, kao sećanje na jednog od najvažnijih mađarskih vladara, koji je mnogo učinio na prosvećivanju nacije.

Sveti Ištvan se slavi kao utemeljivač hrišćanstva u Mađarskoj i osnivač mađarske države, odnosno kao prvi ujedinitelj svih Mađara.

Više vesti iz ovog mesta čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari