Firma Ecorec prošle godine je „zbrinula“ 5.905 tona otpadnih guma, tako što ih je iskoristila kao alternativno gorivo u pećima za proizvodnju cementa, izjavio je juče direktor te firme Miroslav Premović. Inače, firma Ecorec radi kao posebno preduzeće u sastavu Fabrike cementa „Holcim-Srbija“ iz Novog Popovca kod Paraćina, a od 10.

Firma Ecorec prošle godine je „zbrinula“ 5.905 tona otpadnih guma, tako što ih je iskoristila kao alternativno gorivo u pećima za proizvodnju cementa, izjavio je juče direktor te firme Miroslav Premović. Inače, firma Ecorec radi kao posebno preduzeće u sastavu Fabrike cementa „Holcim-Srbija“ iz Novog Popovca kod Paraćina, a od 10. aprila 2006. bavi se i upravljanjem otpadnim materijama.
Preduzeće Ecorec ima ugovore sa firmama za zbrinjavanje otpadnih guma: automobilskih, za kamione, autobuse, avione, građevinske i poljoprivredne mašine iz Beograda, Kragujevca, Jagodine, Ćuprije, Paraćina, Negotina, Smedereva, Kraljeva, Čačka, Užica, Knjaževca i 24 uvoznika guma iz Udruženja „Gumirec“ čije je sedište u Beogradu, objasnio je Premović.
Prema njegovim rečima, lokalni partneri, uglavnom javna komunalna preduzeća sakupljaju gume od velikih vulkanizera, koji plaćaju njihov odvoz, umesto da se bacaju na deponije ili u reke.
Premović procenjuje da se godišnje u Srbiji „generiše“ 28.000 tona guma, a oko 7.000 tona završi u rotacionim pećima „Holcima“.
U Srbiji je to dominantno energetsko gorivo, a u 27 zemalja Evrope, gde se godišnje zbrine 87 odsto otpadnih i polovnih guma, na razne načine, dominira reciklaža, napomenuo je Premović. On je podsetio da 7.000 tona guma zameni oko 12 odsto energije dobijene od uglja. On je napomenuo da je Gumirec, koji se bavi upravljanjem otpadnim gumama u Srbiji, osnovan prema pravilniku Ministarstva nauke i zaštite životne sredine i sada u svom sastavu ima 24 uvoznika guma koji godišnje na tržište Srbije plasiraju u proseku 6.000 tona novih guma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari