Ministarstvo prosvete, preko Nacionalnog saveta Roma, odobrilo je 15 stipendija za srednjoškolce romske nacionalnosti iz pirotske opštine kojima su juče uručene stipendije u iznosu od 12.000 dinara za prethodna četiri meseca.

Ministarstvu je podneto 30 zahteva, a pravo da konkurišu imali su odlični i vrlo dobri učenici.

Koordinator u Nacionalnom savetu Roma za obrazovanje Vladimir Jašarević kaže da u Pirotu, za razliku od drugih sredina, veliki broj dece romske nacionalnosti pohađa osnovnu i srednju školu, iako većina njih potiče iz materijalno ugroženih porodica.

– Naša deca završavaju osnovnu i srednju školu, ali nemaju dovoljno materijalnih sredstava da bi nastavili školovanje na višim školama i fakultetima. Ova stipendija će im dobro doći za neke najosnovnije potrebe i da rasterete roditeljski budžet – kaže Jašarević.

Učenik drugog razreda Srednje stručne škole u Pirotu Denis Stamenković koji je juče dobio stipendiju, kaže da će novac potrošiti na knjige i školski pribor.

– I prošle godine sam dobijao stipendiju. Roditelji su mi nezaposleni, tako da mi ovaj novac mnogo znači, a potrošiću ga na sve ono što mi bude potrebno za školovanje – kaže Denis.

Ovih dana očekuje se i spisak studenata kojima su odobrene stipendije, a podneto je šest zahteva. Prošle godine na višim školama i fakultetima u Srbiji studiralo je 19 Roma iz Pirota, ali su neki odustali zbog troškova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari