U Prištini održana Parada ponosa pod sloganom "Zajedno i ponosni" (FOTO) 1Foto: Dunja Karanović

Pod sloganom “Ponosni zajedno” danas je organizovan peti po redu Prajd u Prištini.

Fokus ovogodišnje Nedelje ponosa je tema istopolnih brakova, ali i poziv na solidarnost sa pripadnicima LGBT zajednice, čija je pozicija u poslednjih godinu dana pogoršana usled pandemije.

“Pandemija je dodatno pogodila ugrožene grupe, posebno članove LGBT zajednice, koji su tokom ovog perioda imali problema sa mentalnim zdravljem i sigurnošću. Mnogima od njih dom nije sigurno mesto, pa je tokom pandemije bio povećan rizik od fizičkog i psihičkog nasilja unutar porodica. Želimo da pošaljemo poruku da smo svi zajedno u ovoj situaciji, ne samo u trenutnim okolnostima nego i inače u borbi protiv nepravde i netolerancije sa kojom se zajednica suočava” – rekla je Liridona Sijarina, jedna od organizatorki Prajda i članica Centra za rodne studije Kosova.

Sijarina je dodala kako je ove godine važno da se radi na vidljivosti LBGT zajednice s obzirom na nedavnu promenu vlasti na Kosovu.

Predstavnici nove vlade nisu se do sad pojavili ni na jednom događaju u okviru Nedelje ponosa, uprkos tome što se postavljaju kao socijaldemokratski orijentisana politička opcija.

Prištinski Prajd i ove godine je prošao bez incidenata, a sad već tradicionalnoj šetnji priključili su se i organizatori Beograd Prajda.

“Branitelji ljudskih prava u Srbiji i na Kosovu sarađuju oduvek, i saradnja između LGBT+ zajednica u Beogradu i Prištini je najlepši primer toga jer gradi mostove između naših dveju kultura i prevazilazi sve one prepreke i loše odnose koje koče naše vlade”, rekao je za Danas Marko Mihailović, član organizacionog odbora Beograd Prajda.

Mihailović prisustvuje prištinskoj Paradi ponosa otkako je počela da se organizuje 2017. godine.

Prema njegovim rečima, ovaj događaj je specifičan po tome što uvek prolazi mirno, bez prekomernog prisustva policije, barijera i ulaznih punktova.

Septembra iduće godine Beograd će biti domaćin Evro Prajda.

Cilj manifestacije biće da se skrene pažnja medija u Evropi i svetu na specifične probleme sa kojima se susreću predstavnici LGBT+ populacije na Zapadnom Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari