U Prištini potvrđena presuda Кrstiću i Šabaniju zbog ratnih zločina 1Priština Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je danas kaznu od 14 i po godina zatvora Zlatanu Кrstiću, koja je u martu ove godine doneta na prvostepenom sudu zbog zločina prema Albancima u selu Nerodimlje kod Uroševca.

Kako je javila RTS Apelacioni sud je potvrdio prvosetepnu odluku suda i za Destana Šabanija, osuđenog na sedam godina zatvora po istom osnovu.

Branilac Zlatana Кrstića advokat Dejan Vasić kazao je RTS-u da je u prvostepenom postupku saslušan veliki broj svedoka koji je tvrdio da je Zlatan viđen među stotinu policajaca i vojnika, ali ni jedan od svedoka nije rekao da je video Zlatana kako vrši bilo koju radnju.

Optužnica Zlatana Кrstića tereti da je kao pripadnik srpskih policijskih snaga 26. marta 1999. godine u selu Gornje Nerodimlje kod Uroševca direktno učestvovao u napadu na civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, tačnije na 19 članova porodice Nuhiu, koji nisu aktivno učestvovali u oružanom sukobu.

Prema navodima optužnice, Кrstić je navodno učestvovao u maltretiranju članova te porodice, u uništavanju njihove imovine, deložaciji iz njihovog prebivališta, otmici i ubistvu njena četiri člana.

Destan Šabani optužen je da je 1. aprila 1999. godine, u svojstvu policijskog inspektora, nepristojno, ponižavajuće i pogrdno postupio sa ubijenima.

On je, kako se navodi, naredio da tela budu pokopana bez obreda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari