U Prištini pritvor od 30 dana Dragiši Milenkoviću osumnjičenom za ratni zločin 1foto Nenad Kovačević Danas

Osnovni sud u Prištini odlučilo je po zahtevu Specijalnog tužilaštva i odredio meru pritvora Dragiši Milenkoviću zbog sumnje da je počinio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Kako se navodi u saopštenju suda, sudija za prethodni postupak usvojio je kao osnovan zahtev Specijalnog tužilaštva za određivanje mere pritvora okrivljenom D.M. kome je određen pritvor u trajanju od mesec dana.

Ističe se da je Dragiša Milenković, bivši zatvorski čuvar u Prištini i Lipljanu, tokom rata na Kosovu, od 24. maja do 10. juna 1999. godine, u zatvoru Priština i Lipljan, u svojstvu službenog lica i u saradnji sa drugim službenim licima, zloupotrebio službena ovlašćenja.

On se tereti da je učestvovao u tuči u kordonu zatvorenika Albanaca koji subili prebačeni iz zatvora Dubrava u zatvore u Prištini i Lipljanu.

U saopštenju se navodi da je na ulazu u zatvor formiran kordon, kroz koji su zatvorenici bili primorani da prođu, tokom čega su ih udarali gumenim palicama i pesnicama, a nakon toga su „sistematski maltretirali albanske zatvorenike, nehumano mučili, nanošili teške telesne povrede, vršili psihičko nasilje, traume sa posledicama po zdravlje i ozbiljno ugrožavali njihove živote, uz radnje koje su sankcionisane lokalnim zakonima, običajima ratovanja i Ženevskom konvencijom“.

Njegovo hapšenje izvršeno je juče pre podne na području Gračanice.

Posle hapšenja Milenkovića, Srbi su juče i danas u Gračanici održali protest na kome su zahtevali njegovo oslobađanje.

Protiv te odluke okrivljeni ima pravo žalbe Apelacionom sudu u Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari