Direktor „Voda Vojvodine“ Branislav Radanović pušten je preksinoćiz pritvora, saopštilo je juče JVP „Vode Vojvodine“. Radanović i direktor zrenjaninske sportske hale u izgradnji Zoran Stojačić privedeni su u okviru istrage o malverzacijama u Zrenjaninu. Radanović je osumnjičen da je omogućio Stojačiću i bivšem gradonačelniku Zrenjanina Goranu Kneževiću izgradnju marine na ušću Begeja u Tisu.


Međutim, u saopštenju MUP-a saopšteno je da su u akciji vezanoj za aferu sa građevinskim zemljištem u Zrenjaninu, u pritvoru završila trojica rukovodilaca – generalni direktor preduzeća „Vode Vojvodine“ Branislav Radanović, tehnički direktor u zrenjaninskom vodoprivrednom preduzeću „Srednji Banat“ Dušan Jankovići Zoran Stojačić, savetnik zrenjaninskog gradonačelnika za sport.

Policija je, kako se nezvanično saznaje, protiv Stojačića povela istragu zbog navodnih mahinacija oko nove hale sportova u Zrenjaninu, a trebalo je da svedoči o angažovanju obezbeđenja agencije „Gvozden“ na sportsko-rekreativnim centrima u Zrenjaninu i da bude svedok oko izgradnje marine na Begeju, što je obuhvaćeno proširenjem istrage protiv Kneževića. Iskopavanje je obavio plovni bager, vlasništvo „Voda Vojvodine“, iako je statutom preduzeća zabranjeno obavljanje radova trećim licima, a u poslu je učestvovalo i preduzeće „Srednji Banat“, pri čemu ukupna vrednost posla iznosi preko 11 miliona dinara. Na taj način preduzeće „Vode Vojvodine“ je oštećeno za navedeni iznos, a kako tvrdi MUP Srbije, pribavljena je korist za „Sportal“. Dopunom krivične prijave, kako nezvanično saznajemo, biće obuhvaćeni i načelnik za finansije SO Zrenjanin David Dimkić, predsednik Privremenog organa SO Zrenjanin Bratislav Tomići vlasnik Agencije Gvozden iz Novog Sada, Uglješa Grgur.

Prethodno je saopšteno da se osumnjičenima na teret stavlja zloupotreba službenog položaja, jer se sumnja da su prekoračenjem svojih službenih ovlašćenja naneli štetu budžetu Zrenjanina od preko 132 miliona dinara, tako što su sproveli javne nabavke za kupovinu različite opreme, koja nije bila predviđena u budžetu. Navedeni pojedinci na taj način pribavili su imovinsku korist, u iznosu od preko 56 miliona dinara ili 700.000 evra, za koliko je uvećana cena opreme kupljene putem tendera, navodi se u saopštenju MUP-a.

 

„Izmuljavanje po svim propisima“

Prema policijskom saopštenju Radovanović se tereti da je Stojačiću i Goranu Kneževiću, kao suvlasnicima jedriličarskog kluba Sportal, omogućio izgradnju marine na pomenutom mestu i da je angažovao mehanizaciju preduzeća za radove na iskopu. Vode Vojvodine i VP Srednji Banat iskopale su 40.520 kubnih metara mulja, navodi se u saopštenju MUP-a. U saopštenju JVP „Vode Vojvodine“ navodi se da je Stojačićevo preduzeće „Sportal“, zakupilo zemljište sa namerom da gradi marinu na kanalu Begej. Zemljište je „Sportalu“ dato pod uslovima za sve zakupce na teritoriji Vojvodine, a po cenama utvrđenom Odlukom o visini naknada za korišćenje vodoprivrednih objekata i drugih usluga, tvrde u ovom preduzeću. Na ušću Begeja u Tisu, radilo se na izmuljavanju tog područja, a radovi su zahvatali i pojas u zoni lokacije, koju je zakupilo preduzeće „Sportal“. Plovnim bagerom izvađeno je 13.000 kubika mulja, a suvozemni bager radio je svega 44 sata, saopštilo je JKP i preciziralo da ovakve radove isključivo izvode „Vode Vojvodine“ i oni spadaju u redovan trošak održavanja..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari