U pritvoru nam je narušeno zdravlje, tužićemo državu 1Foto: Fonet

Tražićemo odštetu od države zbog toga što smo proveli šest meseci u pritvoru u katastrofalnim uslovima, zbog kojih nam je trajno narušeno zdravlje – najavio je za Danas Ratibor Trivunac lider ASI.

On je sa još četiri osobe pravosnažno oslobođen optužbi za bacanje tri Molotovljeva koktela na Ambasadu Grčke u Beogradu 24. septembra 2009. godine.

Trivunac objašnjava da pored neljudskih uslova, pritvorenici imaju mnogo manje prava od osuđenika, pa tako nisu imali mogućnost da se čuju sa porodicom i prijateljima.

– U civilizovanim zemljama, dan u pritvoru računa se kao dva dana provedena u zatvoru, upravo zbog potpune izolacije u kojoj se pritvorenici nalaze. Upozoravali smo osoblje u pritvoru da jedan od nas ima epilepsiju, ali se oni na to nisu obazirali, pa taj čovek usled mnogobrojnih napada koje je doživeo za tih šest meseci na početku suđenja nije mogao ni da govori – priča Trivunac. On dodaje da je pomenuti kasnije morao da ide na bezbroj terapija kako bi uopšte ponovo progovorio i da će zbog toga tražiti doživotno izdržavanje od države.

Trivunac navodi da su oni verovatno jedini ljudi na svetu koji su optuženi za optužbe za međunarodni terorizam, teško krivično delo, da bi na kraju bili pravosnažno oslobođeni.

– Ono što se desilo ispred ambasade nije ništa drugo do običan prekršaj a ne krivično delo, i to smo govorili od samog početka. Na insistiranje tužioca Slobodana Radovanovića, o čemu postoji i službena beleška, policija je prekršaj preformulisala u krivično delo pa u međunarodni terorizam – rekao je Trivunac.

Lider anarhista poručuje da će odštetu, sem od države, tražiti i od pojedinih medija koji su ih bez ikakvih presuda optuživali da su tajna teroristička grupa povezana sa istom takvom u Grčkoj.

– Trenutno sedimo sa advokatima i privodimo kraju spisak svih tih instanci koje ćemo odvesti pred sud – poručio je Trivunac.

Ratibor Trivunac, Tadej Kurepa, Sanja Dojkić, Ivan Vulović i Ivan Savić uhapšeni su 3. septembra 2009. godine, a pušteni da se brane sa slobode 17. februara 2010. godine. Više Tužilaštvo u Beogradu prvobitno je tu grupu optužilo za terorizam, za šta je zaprećena kazna od tri do 15 godina zatvora, ali je kasnije prekvalifikovalo optužnicu i slučaj prosledilo osnovnom tužilaštvu.

Pojedini beogradski mediji su tih dana preneli da su napad na Ambasadu Grčke „anarhisti“ obrazložili zahtevom za oslobađanje Todorosa Iliopulosa, koji je uhapšen u Grčkoj decembra 2008. godine, tokom nereda u toj zemlji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari