U Prokupačkoj bolnici rođen rekordan broj beba 1Foto: Pixabay / PublicDomainPictures

Od početka godine u prokupačkom porodilištu rođena je 51 beba, što je daleko iznad proseka za to porodilište u kojem se mesečno rodi oko 30 beba, rečeno je danas agenciji Beta u toj medicinskoj ustanovi. 

Prema rečima lekara iz bolnice „Dr Aleksa Savić“, u kojoj radi porodilište, rekordni su bili poslednji dani januara kada se za pet dana rodilo 19 beba – deset dečaka i devet devojčica.

U porodilištu ističu da taj januarski trend vlada već duže vreme pa je tako 2019. godine u tom porodilištu u istom meseci rođeno 68 beba, odnosno u proseku su se rađale po dve bebe dnevno.

Bez obzira na taj januarski „bebi bum“ natalitet u Topličkom okrugu je u stalnom opadanju, pa je prošle godine u prokupačkom porodilištu rođeno 599 beba, što je za 30 manje nego prethodne 2018. godine.

Taj broj je daleko manji u odnosu na period pre 2000 godine kada se u tom gradu rađalo nešto više od 1.000 beba godišnje ili u odnosu na devedesete godine prošlog veka kada se rađalo između 1.500 do 1.800 beba godišnje.

Prokupačko porodilište je jedino za grad Prokuplje i tri okolne opštine – Blace, Kuršumliju i Žitorađu, odnosno za oko 80.000 stanovnika koliko ih ima u Topličkom okrugu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari