U prvom tomu Sabranih dela Jovana Popovića i priča "Pinki je video Tita" 1Foto: pixabay / congerdesign

U izdanju kikindske izdavačke kuće ,,Partizanska knjiga“ nedavno je objavljen prvi tom sabranih dela književnika Jovana Popovića, srpskog pisca, rođenog u Kikindi.

U jednoj nalaze se tri knjige, objavio je izdavač, uz napomenu da su u prve dve priče iz života Jovana Popovića u Kikindi.

Knjiga je objavljena u ediciji ,,Stari majstori“ u koju su svoje mesto prethodno našla sabrana dela Dušana Vasiljeva i Đure Đukanova.

Objavljivanje ,,Sabranih priča“ Jovana Popovića finansisjki su podržali grad Kikinda i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

U knjizi su se našle i pripovetke a među njima i ona najpoznatija „Pinki je video Tita“.

Za one kojima ova pripovetka nije bila obavezna lektira u školama, podsećanje da je Boško Palkovljević, zvani Pinki, bio narodni heroj iz sremskog sela Mađelos, kod Sremske Mitrovice.

Rođen je 1920. godine a poginuo 1942, u cvetu mladosti. Krajem 1941. bio je od strane Okružnog komiteta KPJ za Srem poslat kao kurir u istočnu Bosnu, gde je nakon skoro mesec dana putovanja, januara 1942. na Romaniji uspeo da pronađe Vrhovni štab i Centralni komitet KPJ.

Tada je vrhovnom komandantu Josipu Brozu Titu preneo informacije o Narodnooslobodilačkoj borbi u Vojvodini.

Za narodnog heroja je proglašen 25. oktobra 1943. godine. Književnik Jovan Popović je po njegovim doživljajima 1944. napisao knjigu Pinki je video Tita, koja je dugi niz godina bila deo školske lektire za učenike osnovnih škola.

Više vetsi iz ovog grada čltajte na sledežem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari