U Rasinskom okrugu HPV vakcinu primilo svega 350-oro dece 1Foto: Shutterstock/Leigh Prather

U Rasinskom okrugu za 11 meseci, koliko se vakcina protiv HPV virusa daje o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), vakcinisano je 350-oro dece, uzrasta od 9 do 19 godina, što se ocenjuje kao nedovoljno.

„Vakcinisane su i devojčice i dečaci. Vakcina se u uzrastu od 9 do 14 godina daje u dve doze, dok se u uzrastu od 15 do 19 godina daje u tri doze, a vakcinacija koja je započeta pre navršenih 19 godina dovršava se takođe o trošku RFZO“, izjavila je za Betu načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Zavodu za javno zdravlje Kruševac dr Mirjana Avramović.

Prema podacima tog Zavoda, oko 150 osoba iz Rasinskog okuga svake godine oboli od malignih tumora povezanih sa HPV virusom.

HPV vakcina protiv određenih visokorizičnih sojeva (Gardasil 9), podsetila je Avramović, preporučena je vakcina u Srbiji od aprila 2019. godine, njeno davanje o trošku RFZO započeto je 3. juna 2022 godine, a vakcinacija dece se obavlja u nadležnoj službi Doma zdravlja.

Da je odziv na vakcinaciju manji od očekivanog potvrdila je načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece u Domu zdravlja Kruševac, dr Dragica Simić, koja je za Betu rekla da je prema zainteresovanosti roditelja, pre nego što je vakcina postala besplatna, te imajući u vidu trud školskih lekara da edukuju pacijente i roditelje, očekivano bilo da će biti više vakcinisanih.

„Slične situacije smo imali i ranije jer su roditelji, na primer, kupovali Pentaksim vakcinu, a sada nam se dešava da nam roditelji odbiju tu vakcinu. Na nivou cele zemlje obuhvat vakcinacijom je smanjen, a sve to ima veze sa generalnom pričom protiv vakcina, u kojoj nažalost, ima i eminentnih lekara“, kazala je dr Simić.

Ona je podsetila da se smatra da je između 22 i 35 odsto žena kao i 23 odsto muškaraca zaraženo HPV virusom u nekom trenutku života, češće se zaraze žene zbog anatomije polnih organa, u pitanju je polno prenosiv virus, a u velikom broju slučajeva dolazi do samoizlečenja kod osoba koje imaju dobar imuni sistem koji eliminiše virus.

Uloga vakcine je, kako je napomenula, preventivna, treba da spreči infekciju, te je najprikladnije da je prime kako devojčice tako i dečaci, pre dolaska u kontakt sa virusom, dakle pre početka seksualnog života, a neželjene reakcije su vrlo retke, obično lokalne kao što su otok i crvenilo na mestu uboda.

„Posledice infekcije HPV-om mogu biti ozbiljne, veliki je broj ljudi sa asimptomatskom infekcijom, a oni mogu preneti virus drugoj osobi. HPV virus inficira osobe oba pola. Prema podacima iz 2020. godine 1.815 osoba oba pola godišnje u Srbiji oboli od neke vrste raka povezanih sa HPV-om. Poznavanje činjenica i informacija i pravovremena prevencija spasava živote“, istakla je dr Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari