U školskim klupama od jeseni oko 65.000 đaka prvaka 1Foto: eUprava

Upis u prvi razred osnovne škole počinje 1. aprila i zvanično traje do 31. maja, a očekuje se da će od jeseni u školske klupe prvi put sesti oko 65.000 dece.
Što se tiče Beograda, u prestoničkim školama se broj prvaka u poslednjih 10 godina kretao između 16.000 i 17.000, pa je to broj koji se očekuje, rečeno je Danasu u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu.

U prvi razred upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. U školskoj 2022/23. godini, upis u prvi razred obavezan je za svu decu rođenu od 1. marta 2015. do 28. februara 2016. godine.

Deca se po pravilu upisuju u školu kojoj teritorijalno pripadaju prema mestu stanovanja.

Postoji mogućnost i da roditelj upiše dete u osmoletku po svom izboru, s tim što je po zakonu rok za podnošenje zahteva bio do 1. februara.

Obavezni lekarski pregledi za polazak u školu se zakazuju u domovima zdravlja.

Kada je u pitanju upis u željenu školu, pored ličnog predavanja zahteva u obrazovnoj ustanovi, roditelji i ove godine mogu elektronskim putem da zakažu termin za upis i testiranje deteta u prvi razred osnovne škole, pokretanjem usluge eZakazivanje na Portalu eUprava.

– Ovom uslugom, roditelji više ne moraju da donose dokumentaciju za upis, već ta dokumenta pribavlja škola elektronskim putem. Dovoljno je da roditelj elektronski zakaže termin, dovede dete u zakazanom terminu i da kod sebe ima samo ličnu kartu. Sva potrebna dokumenta škola pribavlja elektronskim putem: izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o prebivalištu, uverenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa i potvrdu o obavljenom lekarskom pregledu, odnosno lekarsko uverenje da je dete sposobno da ide u školu. Ukoliko je pregled obavljen kod privatnog lekara, potrebno je da roditelj to uverenje donese u školu – kažu u Sekretarijatu za obrazovanje.

Prilikom upisa, razgovor sa detetom u školi obavlja psiholog, odnosno pedagog škole na maternjem jeziku deteta, primenom standardnih postupaka i instrumenata, preporučenih od nadležnog zavoda, odnosno ovlašćene stručne organizacije.

Najviše prvaka u Vinči
Beograd ima 202 osnovne škole, a prošle školske 2021/2022. godine u njih je upisano 16.919 prvaka. Najviše učenika prvog razreda, oko 300, upisano je u OŠ „Nikola Tesla“ u Vinči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari