Rekordan broj majstora u pripremanju čorbe, paprikaša i najrazličitijih djakonija od ribe, besplatna čorba za sve goste i izvanredno raspoloženje brojnih posetilaca bile su glavne odlike 47. Alaskih večeri, manifestacije ove vrste sa najdužom tradicijom u Srbiji, koja je održana u stoletnom parku kraj Dunava u Velikom Gradištu minulog vikenda.


Alaske večeri su otvorene Dečijim maskenbalom na letnjoj pozornici u amfiteatru na obali goleme reke koja spaja Gradište sa svim meridijanima. Brojni mališani, vaspitači i njihovi roditelji bili su inspirisani likovima iz crtanih i dečijih filmova. U nastavku prvog dana manifestacije, najmlađe posetioce zabavljali su beogradski glumci Tanja Damjanovska u ulozi Miša i Peđa Kolarević u ulozi Lava. Za muzički deo zadužen je bio „Fleš bend“ iz Aranđelovca. U sklopu manifestacije odigrane su i utakmice završnog turnira u malom fudbalu.

Program drugoga dana počelo je u ranim jutarnjim satima takmičenjem u „Bućki“ – nadmetanju u specifičnom načinu lova „kapitalaca“ uz mamljenje somova, štuka i druge krupne ribe udaranjem posebno oblikovane palice po površini vode koja izaziva poseban zvuk što „mami“ najkrupnije predatore iz rečnih dubina i kićankom od crvenog konca u kojoj je skrivena povelika udica. Majstori ovog jedinstvenog načina ribarenja imali su, prema očekivanju, izvanredno bogat ulov.

Prema rečima predsednika Organizacionog odbora ovogodišnjih Alaskih večeri, Zlatka Šulovića, očekivanja su organizatora da se sledeće godine prevaziđe i čuvena „Bućka“ u Tekiji. Nastavljeno je pecanjem na plovak za učesnike do 14 godina gde je bilo pedesetak takmičara što je odličan odziv. Za goste ove turističko-sportske manifestacije organizovana je vožnja turističkim brodom „Ana“ do Golubačke tvrđave. – Glavni događaj na Alaskim večerima je, svakako, takmičenje u spravljanju riblje čorbe po čemu je ova manifestacija i prestižna i prepoznatljiva u Srbiji pa privlači veliki broj posetilaca i takmičara. Ove godine imamo takmičenje u dve kategorije i to za profesionalce, gde imamo četrdesetak prijavljenih takmičara, i amatera gde će čorbu kuvati preko stotinu takmičara. Ovo je rekordan broj takmičara i Organizacioni odbor će predvideti neke izmene za sledeću godinu. Verovatno će biti limitiran broj takmičara ili će se ono odvijati u dva takmičarska dana – rekao nam je Zlatko Šulović, dodajući da razmišljaju o pomeranju vremena održavanja sledećih Alaskih večeri – pred vašar, Svetog Iliju, odnosno pred 2. avgust.

Prvo mesto, pehar i novčanu nagradu u iznosu od 70.000 dinara u konkurenciji profesionalnih alasa i vrhunskih majstora za kuvanje riblje čorbe osvojio je Dragan Bogdanović iz Velikog Gradišta, a letovanje za dve osobe u Grčkoj i pehar namenjen pobedniku u kategoriji kuvara-amatera pripala je njegovom sugradjaninu Aleksandru Stokiću.

Goste su zabavljali Mirko Lazić i „Fleš bend“, a u kasnijim večernjim satima, pred bučnom masom posetilaca, nastupile su i zvezde „Granda“ Bojana Šarović i Milan Topalović, pa je veselje, uz riblje đakonije i hladne špricere, trajalo do zore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari