Dve članice grupe Pussy Riot Marija Aljohina i Nadežda Tolokonjikova (na fotografiji), koje su puštene iz zatvora u decembru, tvrde da ih je policija uhapsila u ruskom gradu Sočiju, gde se održavaju Zimske olimpijske igre.


Kako su navele, policija ih je stavila u pritvor u centru grada pod sumnjom da su izvršile krivično delo. Članice grupe su provele dve godine u zatvoru zbog performansa koji su izvele u moskovskom Hramu Hrista Spasitelja protestujući protiv režima ruskog predsednika Vladimira Putina.

Tolokonjikova je za Bi-Bi-Si izjavila da su Aljohina i ona zadržane u policijskoj stanici pod sumnjom da su izvršile krađu, ali protiv njih još nije zvanično podignuta optužnica. Prema njenim rečima, one su došle u Soči u nedelju da bi izvele svoju novu pesmu „Putin će vas naučiti da volite svoju otadžbinu“, koja govori o „političkoj represiji u Rusiji“.

Ona je na svom Tviter nalogu napisala da je policija u pritvoru upotrebila protiv njih silu. Tolokonjikova je takođe navela da su od dolaska u Soči bile hapšene više puta, te je Soči opisala kao „policijski grad“. Lokalni aktivista za ljudska prava Semjon Simonov je rekao za AP, prenele su agencije, da je bio s dve članice Pussy Riot kada ih je policija zaustavila i optužila za krađu. On je dodao da je s njima uhapšeno još nekoliko aktivista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari