U Srbiji 100 novih domaćih serija u poslednje četiri godine 1Foto: B. Cvejić

U Srbiji je premijerno emitovano ukupno 100 novih naslova domaćih serija u poslednje četiri televizijske sezone, pokazuju podaci predstavljeni na panelu “Eksplozija serija u regionu” na Weekend Media festivalu u Rovinju.

Kako je rečeno, broj premijera domaćih serija naglo raste od 2018. godine, odnosno u tom periodu je snimljeno serija koliko prethodno u devet sezona.

Kada se posmatra vreme trajanja, to je više od 500 sati domaćeg sadržaja ove sezone, a ukupno za četiri godine 2.341 sat, dok je za 15 godina ranije emitovano 2.233 sata.

“Potrebno bi bilo 27 dana da se pogledaju sve nove serije, ali da ne spavate”, rekao je moderator Alen Stevanović sa Prve TV.

Žanrovski do 2018. godine komedije su činile 60 odsto naslova, drama 27 odsto, potom serije inspirisane dogadjajima iz prošlosti.

“Od 2018. godine su komedije i dalje dominantne, ali se javlja žanr kao što je krajm ili triler, raste interesovanje za dogadjaje i likove iz prošlosti i raste broj telenovela”, naveo je Stevanović.

Izvršna direktorka Adrenalina iz Srbije i producentkinja serije “Besa” Tea Korolija, komentarišući podatak da je ta serija prva iz Srbije koja je prodata za strano tržište, rekla je da ako je priča dobra onda lako putuje.

“To je dobro za celo naše tržište. Trenutno pregovaramo i o drugjm tržištima”, istakla je Korolija i pomenula da je za jednu kvalitetnu seriju potrebno najmanje dve godine rada.

Nebojša Taraba, producent, Drugi plan iz Hrvatske, naglasio je da naša tržišta nisu optimizovana za toliko broj naslova serija, za hiperprodukciju.

“Uvek će se one odgledati, ali u situaciji hiperprodukcije nema vremena da se radi na kvalitetu. Mislim da Srbija ima kapaciteta za četiri do pet naslova za globalno tržište, Hrvatska dva do tri, a Bosna i Slovenija po jedan, pored redovne TV proizvodnje”, naglasio je Taraba sa kojim se složila Korolija.

Dodao je i da bi trebalo raditi analizu sadržaja svih serija i procenio da su serije iz Srbije prilično “muške”, a da u Hrvatskoj uglavnom žene glavni likovi.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “U Srbiji 100 novih domaćih serija u poslednje četiri godine”

  1. Sad razumijem zašto Srbija proizvodi i kupuje velike količine oružja. Za snimanje serija.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.