U Srbiji 2.239 HIV pozitivnih 1

U prvih deset meseci ove godine u Srbiji su dijagnostifikovane 124 osobe inficirane HIV virusom, a kod njih 103 HIV je prenet seksualnim odnosom bez kondoma, pri čemu je među zaraženima 11 puta više muškaraca nego žena.

To je objavio danas, na Svetski AIDS dan, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

Batut navodi da, prema zvanično dostupnim podacima, u Srbiji trenutno živi 2.239 osoba zaraženih HIV virusom, a procene govore da trećina ne zna da su inficirani.

Od januara do novembra 2016. registrovane su 43 osobe obolele od side, što je nešto manji nego u istom periodu prošle, a u istom periodu je sedam osoba umrlo.

Od 124 novootkrivene osobe inficirane virusom HIV, 56 je iz Beograda, 29 iz Vojvodine, a preostalih 39 su iz ostalih okruga centralne Srbije, stoji u saopštenju.

Većina novih HIV pozitivnih je uzrasta 20–49 godina (102 osobe), pri čemu je svaka treća osoba uzrasta 20–29 godina.

Batut navodi da su 103 osobe zaražene seksualnim odnosom bez kondoma, od čega su 84 muškarca prijavila rizične seksualne odnose sa drugim muškarcima.

Samo jedna osoba je injektirajući korisnik droge, dva deteta mlađa od tri godine kojima je HIV prenela majka, koja nije znala da je inficirana i koja je obolela i umrla od side ove godine, dok za 18 osoba nije poznat način prenosa virusa.

Od četrdesettroje novoobolelih 39 su muškarci, a četiri žene.

U Beogradu je registrovano 17 novoobolelih, a na teritoriji Vojvodine 10.

Najviše obolelih od AIDS registrovano je u uzrasnoj grupi 30–59 godina, ali je obolevanje registrovano i kod šest osoba uzrasta 20–29 godina.

Od sedam umrlih od side ove godine četiri osobe su iz Beograda, jedna je sa teritorije Vojvodine, a dve su sa teritorije Nišavskog i Topličkog okruga. Među umrlim je bilo pet muškaraca.

Šest osoba umrlih od AIDS bio je uzrasta 30 do 59 godina, a jedna je u starosnoj grupi od 20 do 29 godina.

Znajući da HIV infekcija može dugi niz godina proticati bez ikakvih znakova i simptoma, jedini način da se ona otkrije je da se osoba koja je imala neki rizik testir. Danas je HIV infekcija hronično stanje sa kojim se može kvalitetno i dugo živeti, ali samo ukoliko se pravovremenim i adekvatnim lečenjem kontroliše, navodi se u saopštenju.

Procenjuje se da tek 60 odsto od 37 miliona osoba inficiranih virusom HIV u svetu zna svoj status, odnosno ima dijagnostikovanu infekciju, navodi Institut Batut.

U Evropi je od početka epidemije 1985. godine do kraja 2015. ukupno prijavljeno oko dva miliona osoba inficiranih HIV, pri čemu je samo u 2015. registrovano oko 153.000, što je sedam odsto više nego 2014. i najveći je broj prijavljenih slučajeva na godišnjem nivou od početka epidemije.

Da epidemija više ne bi bila javnozdravstveni problem u bilo kojoj zemlji, potrebno je uložiti dodatne napore da do 2020. 90 odsto procenjenog broja osoba koje žive sa HIV bude dijagnostikovano, da među njima 90 odsto bude na lečenju i da 90 odsto onih koji se leče ne može da prenese infekciju putem krvi.

Ovogodišnja kampanja u Srbiji odvija se u 27 gradova pod sloganom „Testiranje je u modi. Testiraj se na HIV“ i počela je krajem oktobra, a trajaće do sredine decembra. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari