U Srbiji 30 odsto zaposlenih u firmama koristi službene telefone ili druge uređaje 1Foto: Pixabay/Pexels

U Srbiji je u 2019. godini 30 odsto svih zaposlenih u preduzećima dobilo neku vrstu prenosivog uređaja poput pametnog telefona što je za tri odsto više nego 2018. godine, pokazuju podaci Eurostata.

Prema podacima Eurostata, i u Evropskoj uniji (EU) povećava se broj zaposlenih sa prenosnim uređajima koji omogućavaju internet vezu.

Ovo odražava mogućnosti osoblja da održava kontakt sa kompanijom, kao i sa dobavljačima i kupcima dok su u pokretu.  

Mobilna veza sa internetom takođe omogućava zaposlenima da pregledaju e-poštu, pristupaju i menjaju dokumente ili koriste softverske aplikacije kompanije kada nisu u kancelariji.

Ovo je posebno važno tokom trenutne pandemije korona virusa, sa mnogo zaposlenih u kućnoj kancelariji. 

U 2019. godini, 28 odsto svih zaposlenih u preduzećima u EU dobilo je prenosni računar kompanije ili drugi prenosivi uređaj poput pametnog telefona, koji omogućavaju internet konekciju putem mobilnih telefonskih mreža u poslovne svrhe. To je neznatno više od 26 odsto u godini ranije.

Među državama članicama EU istakle su se nordijske zemlje i Irska, više od polovine zaposlenih u ovim zemljama opremljeno je prenosnim uređajima kompanije koji omogućavaju internet u 2019. godini.  

Ova praksa je najčešća u Švedskoj, sa 57 odsto osoblja, a slede Irska sa 55 odsto, Finska sa 54 odsto i Danska sa 52 odsto.

Nasuprot tome, samo 11 odsto osoba zaposlenih u preduzećima u Bugarskoj dobilo je mobilne uređaje ove kompanije.

Broj je takođe nizak na Kipru i to 16 odsto, Grčkoj 17 odsto, Slovačkoj, Rumuniji i Portugalu po 18 odsto.

Od 2018. do 2019. godine udeo osoba zaposlenih na prenosnim uređajima kompanije koji omogućavaju mobilnu internet vezu najviše se povećao u Švedskoj, gde je porastao za šest procentnih bodova, sa 51 odsto u 2018. na 57 odsto u 2019. godini. 

Takođe, rast je povećan u Finskoj, Litvaniji i Malti, a udeo zaposlenih koji imaju službene mobilne telefone je povećan za 5 procentnih bodova.

Između 2018. i 2019. godine ova je praksa postala češća u većini zemalja članica EU.    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari