U Srbiji 7.200 farmaceuta: Na svetski dan farmaceuta najavljeno povećanje usluga u apotekama 1Foto: Dejana Majstorović

„Apoteke ujedinjene u akciji za zdraviji svet”, ovogodišnji je slogan kojim se proslavlja Svetski dan farmaceuta. U 3.800 apoteka širom Srbije, građanima je dostupno 7.200 farmaceuta, koji imaju veliku ulogu u celokupnom sistemu zdravstva i lancu snadbevanja lekovima, a bez čijeg delovanja se ne može zamisliti zdravstveni sistem jedne zemlje, saopštila je Farmaceutska komora Srbije.

Povodom toga, Farmaceutska komora navela je da tokom septembra i oktobra sprovodi akciju edukacije dece u vrtićima, predškolskim ustanovama i školama na različite teme, jer znanje i vaspitanje o zdravlju mora da se neguje od malena.

„Farmaceuti imaju veliko znanje i koriste ga na najbolji mogući način edukujući mlade generacije. Učešće u ovom projektu uzelo je 120 farmaceuta u isto toliko predškolskih i školskih ustanova u skoro 60 gradova i mesta u Srbiji“, kazala je Slavica Milutinović, direktorka Farmaceutske komore Srbije i dodala da će teme biti odabrane u zavisnosti od uzrasta dece.

Još jedan od ciljeva Farmaceutske komore, kako je istaknuto u saopštenju, jeste da zaposleni u apotekama pružaju savete pacijentima koji boluju od različitih bolesti. Trenutno u apotekama ima 500 savetnika farmaceuta, koji sprovode četiri usluge za pacijente. Reč je o standardizovanim farmaceutskim uslugama za pacijente sa astmom i dijabetesom, kao i standardizovana farmaceutska usluga prilikom izdavanja antibiotika i  post kovid savetovalište u apoteci.

„Svaki savetnik nosi bedž Savetnik za određenu uslugu i time je lakše prepoznat od strane pacijenta, koji odmah postavlja pitanja o datom zdravstvenom problemu. U narednom periodu broj usluga u apotekama će se povećavati, jer je vanredna globalna zdravstvena situacija kovid-19 pokazala da su apoteke i farmaceuti deo zdravstvenog sistema koji odlično funkcioniše“, naglasila je Milutinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.