U Srbiji godišnje registrovano između 200 i 250 maloletničkih brakova 1Darija Kisić Tepavčević Foto: FoNet/Kabinet, arhiva

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić prisustvovala je danas skupu „Planiranje srećnije budućnosti za devojčice“ održanom na marginama 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i poručila da je Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečjih brakova.

Kako se navodi u saopštenju, dečiji brakovi predstavljaju teško kršenje ljudskih prava, jer deci oduzimaju detinjstvo, uskraćuju im pravo na obrazovanje, na zdrav život i mogućnost da razvijaju svoj puni potencijal.

Republika Srbija je, prošle godine, bila među državama sa niskom stopom zastupljenosti dečijih brakova u odnosu na globalni i regionalni nivo.

Kisić je istakla da u Srbiji, prema evidenciji centara za socijalni rad, godišnje ima između 200 i 250 registrovanih maloletničkih brakova.

Uglavnom je reč o devojčicama uzrasta 16 i 17 godina, ali još uvek ima i slučajeva gde su devojčice i mlađe i na tome mora još da se radi, i dodala da se procenjuje da milioni devojaka u svetu stupaju u brak pre punoletstva, a više od trećine je mlađe od 16 godina.

Kisić je naglasila da Srbija u narednom periodu planira da usvoji izmene i dopune Porodičnog zakona, kojima će biti jasno definisan i minimalnik uzrast za stupanje u brak, a to je 18 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari