U Srbiji još 148 novoobolelih i pet preminulih, ukupno 1.624 zaraženih i 44 umrlih 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

U Srbiji je u poslednja 24 časa registrovano još 148 pozitivnih pacijenata na novi korona virus, ali i još pet preminulih. Ukupno je do sada 1,624 zaraženih i 44 smrtnih slučajeva.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović rekao je da je uposlednja 24 sata testirano 645 osoba od kojih je 148 pozitivno. Ukupno je dosda testiran 6.401 slučaj.

U Srbiji još 148 novoobolelih i pet preminulih, ukupno 1.624 zaraženih i 44 umrlih 2
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Trenutno je u Srbiji hospitalizovano 1.046 ljudi, od toga 69 na Beogradskom sajmu, a 89 na respiratorima.

Preminulo je pet osoba muškog pola, prosek njihovih godina je 63,2 i svi oni su imali komorbiditete, odnosno više drugih bolesti koje su doprinele neželjenom ishodu bolesti, saopšteno je danas.

Stevanović je rekao da bi ove brojke bile deset puta veće da nisu sprovedene mere koje su sprovedene, ali da i dalje nisu zadovoljni situacijom u zemlji.

On je dodao da već ima i izlečenih, ali da su oni za sada još u malom broju jer period lečenja traje prilično dugo. Prema njegovim rečima, do sada su izlečeni oni koji su bili sa blagom kliničkom slikom.

„Pacijenti sa blagom kliničkom slikom leče se između sedam dana i dve nedelje, oni sa srednjom kliničkom slikom između dve i četiri nedelje, dok lečenje onih sa teškim simptomima traje i do osam nedelja“, objasnio je Stevanović i dodao da se novo žarište javlja u Novom Pazaru.

Nadležni su saopštili da je 38 od 69 smeštenih na Sajmu bilo negativno na testiranju, ali da u roku od 48 sati mora da se uradi još jedan test da bi oni bili mogli da budu otpušteni svojim domovima. I nakon otpuštanja, dodali su, pacijenti koji su na dva testa bili negativni obavezni su da još 14 dana biti u kućnoj izolaciji.

U Srbiji je juče bilo zabeleženo još 305 obolelih od korona virusa i osam novih smrtnih slučajeva.

U svetu je od korona virusa zaraženo više od 1,12 miliona ljudi, od kojih je više od 59.000 umrlo u 190 zemalja i teritorija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari