U Srbiji manje od dva odsto reciklaže kućnog otpada 1Foto: Pixabay/Vlad Vasnetsov

Stopa reciklaže u Srbiji je oko 15 odsto, od čega manje od dva odsto je kućni otpad, dok je u Evropskoj uniji 48 odsto, rečeno je danas na seminaru o održivom upravljanju otpadom u okviru projekta Ekoopština, uz podatak da oko 80 odsto komunalnog otpada završi na deponijama.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar rekao je na otvaranju seminara da je on posvećen održivom upravljanju kućnim otpadom i ima za cilj da omogući razmenu najboljih praksi u korist opština u Srbiji.

Prema njegovim rečima, seminar je namenjen da odgovori potrebama lokala.

Košar je izarazio ubeđenje da će program koji je već uspešan u Poljskoj i Bugarskoj, isto postići i u Srbiji.

Pomoćnica ministra za zaštitu životne sredine Sandra Dokić predstavila je projekat odvajanja otpada koji će se od 30. maja sprovoditi u četiri pilot regiona: Mačva, Pirot, Duboko i Pančevo koji obuhvataju 17 opština, gde se generiše više od 200.000 tona otpada, kako on ne bi sav završio na deponijama. Biće podeljeno 26 vozila i 90.000 kontejnera i kanti za odvajanje smeća.

Za projekat je Evropska unija obezbedila šest miliona evra i Švedska pola miliona evra, a 1,8 miliona je nacionalno finansiranje.

Ambasada Francuske u Srbiji pokrenula je 10. maja 2022. Konkurs za održive gradove „Ekoopština“ koji ima cilj stvaranje platforme za saradnju lokalnih vlasti, kompanija i institucija u borbi protiv klimatskih promena.

Biće održana četiri tematska seminara u Beogradu i Novom Sadu za predstavnike lokalnih samouprava, kako bi se unapredili kapaciteti lokalnih vlasti.

Projekat „Ekoopština“ je osmišljen da se gradovi i opštine podrže kako bi odigrali svoju ulogu u ekološkoj tranziciji u Srbiji.

Konkurs je otvoren je do 30. juna 2022.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari