U Srbiji oko 6.000 osoba boluje od cerebralne paralize 1Foto: Pixabay/Valelopardo

U Srbiji živi oko 6.000 osoba koje boluju od cerebralne paralize, rekla je danas poslovni sekretar Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije, Ljubinka Borizosk.

Ona je razgovarala sa ministarkom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darijom Kisić Tepevčević, koja je obišla renovirane prostorije Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije, saopštilo je ministarstvo.

Borizosk je rekla da taj savez ima podršku resornog ministarstva u rešavanju problema sa kojima se suočavaju oboleli od cerebralne paralize.

Kisić Tepavčević je prostorije tog saveza obišla povodom Međunarodnog dana osoba sa cerebralnom paralizom i u okviru Nedelje solidarnosti sa osobama sa cerebralnom i dečijom paralizom.

Istakla je da ministarstvo podržava svaki vid aktivnosti na poboljšanju uslova života i rada osoba sa invaliditetom.

Prostor Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije, koji ove godine obeležava 48 godina postojanja, renoviran je sredstvima rssornog ministarstva koje je za to izdvojilo dva miliona dinara.

Kisić Tepavčević je dodala da je ministarstvo, na konkursu za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u 2021. podržalo aktivnosti Saveza i 41 udruženja koja su u njegovom sastavu sa 19,5 miliona dinara.

Svetski dan cerebralne paralize obeležava se širom sveta 6. oktobra, a od 6. do 12. oktobra u Srbiji se obeležava i Nedelja solidarnosti sa osobama sa cerebralnom i dečijom paralizom.

Centralna manifestacija u okviru Nedelje solidarnosti biće održana 7. oktobra u Titelu, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Tema kampanje za 2021. glasi „Milioni razloga“ a slanjem slike i video zapisa sa beogradskog Trga republike, Beograd i Srbija će se  treći put naći na svetskoj mapi učesnika u globalnom projektu obeležavanja Svetskog dana cerebralne paralize.

Peti put, zelenom bojom, svetleće Skupština Srbije, most na Adi, Palata Albanija, fontana na Slaviji, Stari železnički most i Avalski toranj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari