U Srbiji registrovano 7.806 slučajeva oboljenja sličnih gripu: Kako da prepoznate simptome? 1Foto: Beta/Miloš Miškov

U Srbiji je u poslednjoj nedelji decembra registrovano 7.806 slučajeva obolevanja od oboljenja sličnih gripu, što je blagi porast u odnosu na prethodnu izveštajnu nedelju, saopštio je Batut.

Kako se dodaje, najveći broj obolelih registrovan je u uzrasnoj grupi od 0 do 4 godine, a zatim od 5 do 14 godina. U ovoj izveštajnoj nedelji najviša stopa incidencije registrovana je u Braničevskom, Raškom i Šumadijskom okrugu. Do sada u ovoj sezoni nije bilo smrtnih ishoda koji se mogu povezati sa gripom.

U Srbiji se registruje niska aktivnost virusa gripa i regionalna geografska rasprostranjenost. Do sada su u Srbiji potvrđena sva tri tipa virusa gripa, AH1(pdm09), AH3 i tip B, sa dominacijom podtipa gripa AH3.

 

Od gripa mogu da obole osobe u svim uzrasnim grupama.

Simptomi uključuju iznenadnu temperaturu, groznicu, kašalj (obično suv), glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima, gušobolju i curenje iz nosa. Kašalj može biti jak i može trajati dve ili više nedelja.

Većina ljudi se oporavlja od temperature, groznice i drugih simptoma u roku od nedelju dana, bez potrebe za medicinskom pomoći. Međutim, grip može uzrokovati tešku bolest ili smrt u grupama visokog rizika. U posebnom riziku od komplikacija su stariji od 65 godina života, mala deca, osobe sa hroničnim poremećajima zdravlja bez obzira na uzrast, osobe sa oslabljenim imunitetom i trudnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari