U Srbiji se godišnje dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti 1Foto: Shutterstock/Ground Picture

Ovogodišnja jubilarna 60. Kancerološka nedelja biće održana od 29. novembra do 2. decembra u Beogradu, okupiće vodeće lokalne, regionalne i svetske stručnjake prepoznate u naučnoj zajednici, koji će kroz interaktivne diskusije preneti svoja znanja i iskustva iz kliničke prakse i ugla pacijenata u oblasti onkologije.

U Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20.000 ljudi. Srbija se, prema najnovijim procenama (među 40 zemalja Evrope) svrstava u grupu zemalja sa srednjim rizikom obolevanja (nalazi se na 12. mestu) i visokim rizikom umiranja od malignih bolesti u Evropi (na drugom mestu odmah posle Mađarske).

U okviru Kancerološke nedelje, biće održana dva akademski kreirana master klasa, odnosno naučni sastanak na najvišem nivou za stručnjake iz oblasti naučno istraživačkog rada. Master klas će biti vođen pod palicom odabranih eksperata iz sveta, kao što je prof. dr sci. med. Antonio Passaro i prof. dr Giuseppe Curigliano koji će zajedno sa naučnom zajednicom diskutovati na teme unapređenja lečenja karcinoma pluća i dojke.

Kao pioniri u razvoju savremenih terapija iz oblasti onkologije fokusirani smo posebno na bolesti gde postoji velika potreba za napretkom – u prevenciji, ranom otkrivanju, preciznoj dijagnostici ili efikasnijem lečenju. Prevencija malignih bolesti predstavlja najefikasniji pristup u kontroli malignih bolesti i zato smo kao kompanija podržali i ove godine nacionalnu kampanju „Rak je izlečiv”. Takođe, dali smo i doprinos skriningu karcinoma dojke nabavkom radnih stanica za čitanje mamograma koje se nalaze u Institutu za javno zdravlje.

Ukoliko do bolesti ipak dođe, njen je ishod moguće preciznom dijagnostikom i adekvatnim lečenjem i to je već naše polje ekspertize gde sa ponosom možemo da istaknemo da radimo dijagnostiku na nivou molekula i tražimo mutacije koje postaju meta za ciljanu personalizovanu terapiju – istakla je dr Ana Govedarica, generalni direktor kompanije „Roš” za Srbiju i Crnu Goru, koja podržava održavanje ovog važnog skupa iz oblasti onkologije.

Dr Govedarica je istakla da je neophodna saradnja sa svim institucijama, donosiocima odluka, lekarima, pacijentima i svima koji brinu o svom i zdravlju svojih bližnjih kako bismo unapredili kvalitet života, promenili paradigme lečenja i omogućili da svaki pacijent dobije adekvatnu terapiju u pravo vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari