Za dostojanstvo profesijefoto FoNet Aleksandar Barda

Vest da je u novom Posebnom kolektivnom ugovoru za osnovne, srednje škole i domove učenika predviđeno da zaposleni u slučaju sprečenosti za rad koja je prouzrokovana malignim oboljenjem imaju pravo na naknadu pune plate, profesorka filozofije koja se obratila našoj redakciji ocenila je kao – obmanjujuću.

Naša sagovornica kaže da je na bolovanju od novembra prošle godine zbog malignog oboljenja i da je za prvi mesec odusustva s posla zaista primila punu platu.

Međutim, već narednog meseca bolovanja dobila je 65 odsto zarade.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) su joj rekli da oni nemaju ništa sa posebnim kolektivnim ugovorima u prosveti, da Zakon o zdravstvenom osiguranju nije menjan, te da je on jedini relevantan dokument za isplatu bolovanja.

– Koliko sam uspela da „raščivijam“, puna zarada se odnosi samo na prvi mesec privremene sprečenosti za rad zbog malignog oboljenja. Jer, tih prvih 30 dana isplaćuje Ministarstvo prosvete. Nakon toga, naknada zarade isplaćuje se preko RFZO i nije menjana, isplaćuje se 65 odsto, kao i pre novog PKU – navela je naša sagovornica.

Ona zaključuje da se „pompezno najavljena promena“ odnosi isključivo na prvi mesec bolovanja zbog maligniteta, ali je predstavljena tako da su prosvetni radnici očekivali 100 odsto naknade zarade tokom čitavog perioda odsustvovanja s posla.

– Ta su očekivanja, sad je jasno, uzaludna, osim ako neko ne uspe da izleči malignitet za mesec dana. Ko je tu (sve) koga obmanuo, ja ne znam, a vas molim da istražite – poručila nam je u pismu profesorka.

O novinama u izmenjenom PKU koji je sredinom novembra prošle godine stupio na snagu, za Danas je govorila Nikolina Janković, pravnica Sindikata obrazovanja Srbije, rekavši da će zaposleni u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika ostvarivati novo pravo, da u slučaju privremene sprečenosti za rad prouzrokovane malignim oboljenjem, imaju pravo na naknadu pune plate, dok su do sada primali 65 odsto zarade.

„Sindikat obrazovanja Srbije se godinama unazad borio da ovo pravo zaživi jer mnogi zaposleni u obrazovanju boluju od malignog oboljenja i primaju naknadu plate 65 odsto, dok u nekim drugim kolektivnim ugovorima zaposleni imaju pravo na 100 odsto naknadu plate, te smo posebno ponosni što je ovo pravo konačno usvojeno“, rekla je tada Janković.
Sada, međutim, potvrđuje da ovo rešenje ipak nije zaživelo u praksi.

– Sindikati koji su bili na pregovorima o PKU zaista su predložili tu vrstu naknade, ali smo tek kada su izmene i dopune Posebnog kolektivnog ugovora stupile na snagu shvatili da se naknada u punom iznosu zarade odnosi samo na prvih 30 dana sprečenosti za rad. Pokušali smo da u predlogu izmena i dopuna PKU za studentski standard postignemo širu zaštitu svo vreme trajanja bolovanja od malignih oboljenja, ali su ministarstva koja su učestvovala u pregovorima iznela stav da je to nemoguće pošto krovni Zakon o zdravstvenom osiguranju to ne predviđa – kaže Nikolina Janković za Danas.

Ona ističe i da zaposleni u drugim delatnostima, na primer, zdravstvu i kulturi, takođe nemaju naknadu od 100 odsto tokom celog trajanja bolovanja usled malignog oboljenja, već takođe samo u prvih 30 dana.

Naša sagovornica kaže i da su tokom pregovora pokušali da se izbore da se ovo pravo izjednači sa osnovom za obolele od kovida koji su u vreme pandemije dobijali punu zaradu, ali da je obrazloženje nadležnih bilo da je osnov za to postojao u preporuci Vlade, dok za malignitet osnova nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari