Prosvetni radnici imaju pravo na novogodišnju nagradu: Zašto je država ne isplaćuje? 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

„Zaposlenima pripada pravo na novogodišnju nagradu, u jednakom iznosu. O visini i dinamici isplate nagrade iz stava 1. ovog člana, Vlada i reprezentativni sindikati pregovaraju svake godine“.

Ovako glasi član 32 Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika koji se pri svakom produženju PKU prepisuje i – ne ispunjava.

– To je mrtvo pravo, prazno pravo koje nikada nije zaživelo. Uneto je 2015. godine u Poseban kolektivni ugovor koji je rađen u isto vreme kada se pregovaralo o sporazumu o prekidu šestomesečnog velikog štrajka u prosveti u vreme dok je ministar prosvete bio Srđan Verbić. Međutim, krajem decembra 2015. Zakonom o budžetu su suspendovana sva solidarna davanja osim jubilarnih nagrada, čime je Vlada stopirala isplatu onoga što je sama potpisala – kaže za Danas Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV), napominjući da je tako ostalo do danas.

U Sporazumu o rešavanju spornih pitanja koji su najpre u februaru 2015. potpisala dva reprezentativna sindikata, a kasnije još dva, Vlada Srbije se obavezala na isplatu nagrade zaposlenima predviđenu čl. 32. PKU, kao i na isplatu pomoći zaposlenima u iznosu do visine plate zaposlenog.

Navedenim članom predviđeno je da će pregovori o visini i dinamici ovih isplata otpočeti do 1. juna tekuće godine, što se nije dogodilo.

Umesto jedne plate prosvetari su dobili po 7.000 dinara i to tek nakon štrajka upozorenja. Nagrada im nikada nije isplaćena.

Upitan zašto resorno ministarstvo unosi u PKU odredbu o novogodišnjoj nagradi ako je ne isplaćuje, Dušan Kokot odgovara da je ista stvar kao što su najnovijim aneksom kolektivnog ugovora povećali godine starosti dece zaposlenih kojima poslodavac može obezbediti paketić za Novu godinu.

Ranije je granica bila za decu do 11 godina, nedavnom izmenom PKU obuhvaćena su deca do 15 godina.

– Može da piše i do 99 godina, s obzirom da paketića nikad nema – komentariše sagovornik Danasa.

NSPRV se početkom novembra, pre usvajanja budžeta za 2023, obratio ministru prosvete Branku Ružiću sa zahtevom da se pregovorima utvrdi visina i dinamika isplate novogodišnje nagrade, ali odgovor nisu dobili.

Ministar je, kažu, na sastanku sa predstavnicima reprezentativnih sindikata obrazovanja krajem novembra rekao da para za isplatu ove nagrade nema.

Potom je NSPRV uputio dopis Agenciji za mirno rešavanje sporova, uz molbu da posreduje da se obe strane vrate za pregovarački sto, kako bi se u dijalogu ugovorila visina i dinamika isplate pomenute nagrade.

Osim potvrde da su dopis dobili, iz Agencije se više nisu javili, kaže Kokot.

Sindikati se prisećaju da je nagrada prosvetnim radnicima poslednji put isplaćena 2013. oko Svetog Save, u iznosu od po 4.000 dinara.

Zakon zabranjuje isplatu

U budžetskoj 2023. godini, neće se vršiti obračun i isplata poklona u novcu, božićnih, godišnjih i drugih vrsta nagrada i bonusa i primanja zaposlenih radi poboljšanja materijalnog položaja i uslova rada, kao i drugih primanja predviđenih posebnim i pojedinačnim kolektivnim ugovorima i drugim aktima, za direktne i indirektne korisnike budžetskih sredstava lokalne vlasti, osim jubilarnih nagrada za zaposlene i novčanih čestitki za decu zaposlenih, piše u Zakonu o budžetu za 2023. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari