U Srbiji se pre vremena rodi 4.000 beba godišnje 1Foto: Pixabay/RitaE

Svaka deseta beba na svetu se rodi pre vremena, što godišnje čini 15 miliona beba. U Srbiji se godišnje rodi preko 4.000 beba rođenih prevremeno.

Dan prevremeno rođenih beba obeležava se širom sveta 17. novembra. U obeležavanju ovog dana učestvuju brojna udruženja roditelja, organizacije, kompanije i pojedinci u čitavom svetu. Ovaj datum je 2011. godine uvršten u kalendar Svetske zdravstvene organizacije kao dan podizanja svesti o ovom problemu, kao i o podršci bebama i njihovim porodicama.

Bebe koje su rođene prevremeno su one koje su rođene pre 17. nedelje trudnoće. Ovako rođena deca često imaju probleme sa respiratornim sistemom, probleme sa sluhom, vidom, kao i poteškoće u razvoju. Takođe, kod prevremeno rođenih beba često se javlja rizik od hroničnih bolesti, a ovakav porođaj je rizičan i za majku. Najčešće te bebe prve nedelje i mesece svog života provedu u Institutu za neonatologiju.

I dalje nije poznat pravi razlog zbog kojeg dolazi do prevremenog rođenja bebe, ali za bitne uzroke smatraju se poremećaji direktno vezani za stanje bebe, hronične ili akutne bolesti majke, kao i socio-ekonomske prilike trudnice.

Udruženje prevremeno rođene dece „Mali Div“ posebno naglašava rizik od respiratornog sinicijalnog virusa, koji često sa sobom nosi ozbiljne komplikacije kod prevremeno rođene dece.  Ovim virusom se godišnje zarazi oko 33 miliona ljudi po čitavom svetu, ali kod  dece koja su prevremeno rođena ovaj virus često dovodi do smrtnih komplikacija. „Mali Div“ upravo zbog toga apeluje na roditelje da se dodatno informišu kako bi svoje mališane zaštitili od ove infekcije.

Udruženje KROKODIL je ove godine u okviru istoimenog festivala organizovalo humanitarnu kampanju “Za bebe superheroje” tokom koje su prikupljena sredstva koja su namenjena kupovini novih monitora Institutu za neonatologiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.