U Srbiji se svake godine otkrije više od 500 obolelih od multiplog mijeloma 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

U Srbiji se svake godine registruje više od 500 novih pacijenata obolelih od multiplog mijeloma, od kojih je 40 odsto radno sposobna populacija mlađa od 65 godina, saopštila je danas Srpska mijelomska grupa.

Prema epidemiološkim podacima tokom 2019. godine u svetu je dijagnostikivano 85.000 novih bolesnika.

Ove godine se obeležava 15 godina postojanja stručne grupe za lečenje multiplog mijeloma, bolesti koja je na drugom mestu među hematološkim oboljenjima i čini 10 odsto svih maligniteta.

Tim povodom biće organizovani sastanci sa ciljem da se ukaže na do sada postignute rezultate u zbrinjavanju ove bolesti, kao i na nove mogućnosti lečenja pacijenta sa multiplim mijelomom.

Multipli mijelom je maligna bolest koštane srži. U koštanoj srži u toku bolesti dolazi do nekontrolisane proliferacije i rasta plazmocita koje potiskuju zdravu koštanu srž i dovode do oštećenja kostiju. Upravo to je i razlog što su hroničan bol u kostima, anemija i zamaranje najčešći simptomi bolesti.

Takodje karakterističan simptom je sklonost ka čestim infekcijama jer se usled poremećaja funkcije malignih plazmocita ne stvaraju u dovoljnom broju antitela koja predstavljaju odbranu organizma od patogena. Te nefukcionalne belančevine se gomilaju u bubrezima i mogu dovesti do akutnog otkazivanja bubrega.

Prevencija multiplog mijeloma ne postoji jer je u pitanju maligna bolest koštane srži, a preporuka je da se bar dva puta godišnje u okviru sistematskog pregleda rade laboratorijske analize krvi gde anemija, ponovljena povišena sedimentacija bez drugih znakova bolesti i oštećenje bubrežne funkcije mogu ukazati na multipli mijelom.

Svaki oboleli pacijent ima drugačiju kombinaciju simptoma i kao takva mijelom spada u bolesti koji imaju jedan od najdužih perioda od pojave prvih simptoma do dijagnoze. Rana i pravovremena dijagnostika je veoma bitna jer ishodi lečenja i kvalitet života može biti čak 50 odsto uspešnije ako se dijagnoza postavi na vreme.

„Lečenje multiplog mijeloma u poslednjih 10 godina je znatno napredovalo. Inovativne terapijske opcije su multipli mijelom, koji je ranije vezivan za ležeće bolesnike sa kratkim očekivanim preživljavanjem od dve do tri godine, pretvorili u hroničnu dobro kontrolisanu bolest sa mogućnošću izlečenja kod 15 odsto bolesnika“, navodi se u saopštenju Srpske mijelomske grupe.

Dodaje se da je u Srbiji registrovano nekoliko inovativnih lekova za multipli mijelom, a njihovo sve češće uključivanje u listu lekova koji se nabavljaju o trošku države „pruža nadu i uverenost da će i lekovi najnovije generacije koji se koriste u lečenju ove bolesti uskoro biti dostupni za pacijente, što će njihove živote učiniti dužim, kvalitetnijim i produktivnijim“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari