U Srbiji sve više parova s decom koji nisu u braku: Demograf objašnjava da li je ovo novi trend 1Foto: Pixabay/Skalekar1992

Najnoviji popisni podaci o bračnom statusu i fertilitetu u našoj zemlji, koje je objavio juče Republički zavod za statistiku pokazuju da se za deset godina (2011. do 2022.) smanjio za 4 odsto broj građana koji su u braku (sa 55 na 51 odsto), a gotovo trećina populacije je bez dece.

Prema mišljenju demografa Ivana Marinković već smo duže vreme svedoci velikih promena koje se dešavaju u celoj Evropi, a koje su očigledne i kod nas.

„Vanbračna zajednica i rađanje dece van braka su trend, baš kao što se sve više pomera i starosna granica za rođenje prve bebe. Budući da se fertilni kontigent smanjuje i odlaže rađanje, a procenat žena koje su premašile tridesetu i nemaju decu sve je veći, očekuje se dalja depopulacija“, ocenio je demograf Marinković za Novosti.

Između dva popisa udeo partnera u vanbračnoj zajednici u Srbiji povećan je sa 3,83 na 4,87 odsto, a najviše ih je u Majdanpeku, Kovinu, Žagubici, Beloj Crkvi, Požarevcu i Srbobranu, a najmanje u Preševu, Prijepolju, Trgovištu, Raškoj…

Takođe, zabeležen je i porast onih koji se nikada nisu ženili i udavali sa 28 odsto na 31, kao i procenat razvedenih sa 4,9 na 6,1 odsto.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji jedno dete ima 18 odsto populacije starije od 15 godina, dvoje dece oko 40 odsto, a samo 8, 64 odsto roditelji troje dece. Četvoro i više dece ima svega 2,4 odsto naše populacije.

Najveći prosečan broj dece dece zabeležen je, kao i godinama unazad, u Medveđi, Tutinu, Sjenici, Preševu, Prijepolju, Bojniku i Novom Pazaru (više od 1,6 u proseku), a najmanje u Starom gradu, Vračaru, savskom vencu, Zvezdari, Novom Beogradu, Voždovcu, Paliluli i Novom Sadu (manje od 1,2 deteta u proseku).

Ističući procene Ujedinjenih nacija demograf navodi da ćemo već posle 2030. godine imati globalni pad svetske populacije.

„Sredinom prošlog veka prosečan broj dece po ženi u svetu bio je 5,3 a prošle godine on je spušten na 2,3. Veruje se da će do 2030. godine pasti na 2,1, što će biti veliki izazov za čovečanstvo“, ukazao je Marinković.

Pet opština sa najviše ljudi u braku

Prema podacima poslednjeg popisa pet opština u Srbiji sa najvećim brojem osoba u braku su: Preševo (više od 60 odsto populacije), zatim slede Bujanovac, Aleksandrovac, Prijepolje i Raška. Najviše neudatih i neoženjenih je u beogradskim opštinama Stari grad, Zvezdara, Vračar, Palilula i Voždovac, ako i u novom Sadu, a najviše razvoda u Subotici, Bečeju, Senti, Zaječaru, Starom gradu i Vračaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari