U Srbiji više od 10.000 ljudi boluje od multiple skleroze 1Foto: Shutterstock/Jo Panuwat D

U Srbiji, prema podacima zdravstvenih stručnjaka, od multiple skleroze boluje više od 10.000 ljudi, od čega je više žena nego muškaraca, saopštila je danas farmaceutska kompanija Actavis Teva Srbija ukazujući na značaj rane dijagnoze bolesti i adekvatnog lečenja.

„To je presudno u nastojanju da se kontroliše tok multiple skleroze i uticaja koji ona može da ima na život pacijenta“, upozorili su iz kompaniji povodom Svetskog dana multiple skleroze.
Istaknuto je da, iako se ne zna precizno kako nastaje multiple skleroza, zna se da je bolest autoimunog porekla, a njen uzrok nastaje zbog različitih uticaja spoljašnje sredine ali i genetskih faktora.

Kod multiple skleroze imuni sistem napada omotač koji pokriva nervna vlakna i tako pravi problem u komunikaciji između mozga i ostatka tela. Simptomi koji se javljaju su različiti i zavise od broja zahvaćenih vlakana kao i od toga koja nervna vlakna su zahvaćena. Kod nekih pacijenata će se javiti problemi koji otežavaju hod, dok kod drugih mogu postojati mirni periodi bez novih simptoma.

Najčešće dijagnoza se uspostavlja između 25. i 45 godine života, zbog čega multipla skleroza predstavlja najčešće netraumatsko onesposobljavajuće neurološko oboljenje mladih odraslih osoba.

Uz adekvatno lečenje, veliki broj pacijenata sa multipla sklrezorom je u mogućnosti da dugo i kvalitetno živi, bude radno sposoban i da žene bez posledica iznesu trudnoću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari