Dan sećanja na akciju "Oluja" obeležen u Sremskoj Rači 1Foto: FoNet/Instagram @budućnostsrbijeav

Državna ceremonija povodom Dana sećanja na Srbe stradale i prognane u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“ 1995. godine, održana je večeras u Sremskoj Rači, kod tromeđe Srbije, Hrvatske i BiH.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras tokom ceremonije da je ponosan što „srpska suza“ nakon „mnogo decenija ima roditelja“.

„Ponosan sam jer nisu uspeli da zabrane da nosimo srpsko ime i prezime, ponosan sam jer Srbi u pravom smilsu reči imaju slobodnu i nezavisnu državu koja može i sme da ustane u odbranu srpskih grobova ali i isrpskog života i budućnosti“, kazao je Vučić.

On je večeras održao govor na državnoj ceremoniji u Sremskoj Rači, na tromeđi Srbije, Hrvatske i BiH, povodom Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“ 1995. godine.

Govoreći o „Oluji“, tokom koje je iz Hrvatske proterano više od 200.000, a ubijeno i nestalo više od 2.000 Srba, Vučić je rekao da Srbija više agresije ne naziva „intervencijama i kampanjama“ već „pravim imenima“.

Dan sećanja na akciju "Oluja" obeležen u Sremskoj Rači 2
Foto: FoNet/Instagram @budućnostsrbijeav

Rekao da danas Srbiji „pridike drže oni čije ulice nose ime Mileta Budaka“, ustaškog ideologa NDH koji je tvrac politike „ubistva trećine Srba, proterivanja trećine i pokatoličenja trećine“.

Kazao je da je broj Srba u današnjoj Hrvatskoj sveden na „statističku grešku“, a da to nije rezultat samo genocida za vreme Drugog svetskog rata već i pogroma devedesetih godina prošlog veka.

Vučić je naglasio da Srbija ima obavezu prema svojoj deci da joj „otvori oči“, „ne maštajući o tome da ćemo promeniti mišljenje sveta, ne ćuteći o zločinima koje su i naši sunarodnici počinili“.

„Što se tiče onih koji ćute o najtežim zločinima i etničkom čišćenju posle Drugog svetskog rata, naše je da kažemo da mi pomirenje želimo, mir uvek, pomirenje da, ali poniženje nikada“, kazao je Vučić.

https://www.instagram.com/p/CDei7gLphh_/

Rekao da Srbija nikada nije drugu stranu terala da prizna genocide pocinjene nad srpskim narodom, „nešto što je toliko očigledno“, već samo da „pokažu pijetet prema srpskim žrtvama“.

Na početku komemoracije parastos žrtvama održao je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej sa sveštenstvom SPC.

Irinej je nakon parastosa ocenio da Srbi „Oluju“ obeležavaju kao najveću tragediju, „a naša braća Hrvati slave kao najveći trijumf u svojoj istoriji“.

Uz koreografiju koja prikazuje kolonu srpskih izbeglica na mostu preko reke Save u Sremskoj Rači 1995. godine, pročitana je pesma Branka Ćopića „Na petrovačkoj cesti“ koja govori o Narodnooslobodilačkoj borbi za vreme Drugog svetskog rata.

Tokom ceremonije koju je pratio igrani i muzički program, na mostu je otkrivena spomen-ploča u slavu žrtava i položeni su venci uz minut ćutanja.

Komemoraciji su prisustvovale i premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Pre Aleksandra Vučića, govorio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik: Genocid nad Srbima je zvanična politika hrvatske države

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras u Sremskoj Rači da je hrvatska vojno-policijska operacija „Oluja“ 1995. godine bila „kockica u mozaiku zla koji je za cilj imao jedino nestanak Srba i koji je sprovođen čitavog prošlog veka“.

Na centralnoj komemoraciji povodom 25. godišnjice progona Srba iz Hrvatske tokom operacije „Oluja“, Dodik je rekao da je ta hrvatska akcija iz avgusta 1995. godine bila „završni čin hrvatskog etničkog čišćenja i genocida (nad Srbima) u 20. veku“.

Dodao je da je „genocid nad Srbima zvanična politika hrvatske nezavisne države, sistemski sprovođena i dokazana u Oluji“.

„Nikada, osim u socijalističkoj Jugoslaviji, Hrvati nisu krili da je Hrvatska bez Srba njihov san i cilj. O tome je govorio i (bivši predsednik Hrvatske Franjo) Tuđman, tražeći da se Srbi smanje na minimalnu manjinu kako ne bi više bili remetački faktor“, naveo je Dodik.

On je kazao da je akcija „Oluja“ deo procesa „koji je počeo 1895, 1902. i 1905. godine, kada su u Zagrebu organizovani progoni Srba“.

https://www.instagram.com/p/CDepRRYJ4j2/

„Taj plan je nastavljen 1909. godine i potom u Prvom svetskom ratu, a u Drugom svetskom ratu dobio je ime i lice, ime NDH i lice kroz sve zločine koje su činile ustaše nad srpskim narodom“, rekao je Dodik.

Naglasio je da je „Oluja“ zločin nad Srbima izvršen „uz blagoslov velikih sila tog vremena s ciljem da Srbi budu proterani iz Hrvatske“.

On je naveo da su „srpske žrtve zavetovale buduće generacije da ne smeju da dozvole da se takvo zlo opet ponovi bilo kom srpskom detetu“ i da „Srbi više nikad ne smeju biti izbeglice“.

„Naša osveta nije i neće biti smrt, naša osveta je veća od toga, naša osveta je život, sloboda, mir, a to je snaga veća od svakog zla. Naša osveta je i to što i danas postojimo i što naš narod ima svoju slobodu u svojoj Republici Srpskoj i svojoj jedinoj Srbiji“, kazao je Dodik.

Dan sećanja na akciju "Oluja" obeležen u Sremskoj Rači 3
Foto: Screenshot RTS

Dodik je ocenio da su se „prevarili oni koji su mislili da će Hravti ulaskom u EU sakriti tragove nečoveštva“ i rekao da je „dovoljno da bilo ko iz Evrope uzme rezultate dva popisa i upita se kako je posle 10 godina nekoliko stotina hiljada Srba manje na prostoru Hrvatske“.

„Kako neko može to da slavi? Kako neko može to da naziva Danom domovinske zahvalnosti? Kome se ta domovinska zahvalnost upućuje? Da li onima koji su nosili simbol na kojem je pisalo ‘Za dom spremni’? Za šta im je ta domovinska zahvalnost? Za to što su zapalili 20.000 kuća, ubili 1.500 civila i proterali 250.000 naših ljudi? Ako im je to domovinska zahvalnost, to dovoljno govori i o tom danu i o toj zahvalnosti i o toj zemlji“, rekao je Dodik.

On je kazao da su Srbi danas snažni „onoliko koliko je snažna Srbija koja se uzdiže i jača“ i da će „Srbija i Republika Srpska večno postojati“.

„Srbi su snažni onoliko koliko je snažna Srbija u koju su zagledani svi Srbi van nje, uvereni da samo moćna i snažna Srbija može da bude garancija naše slobode i našeg mira“, istakao je srpski član Predsedništva BiH.

On je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što, kako je rekao, „gradi upravo takvu Srbiju na koju su ponosni Srbi van Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.