U SSP tvrde da su Subotičani u životnoj opasnosti zbog nebrige i nekompetentnosti gradske vlasti 1Foto: Tatjana Ljubić

Neodgovorno i nestručno rukovođenje JKP “Čistoća i zelenilo” dovelo je do ogromne materijalne štete koja je, tokom poslednja dva, dana naneta građanima Subotice, saopštio je danas Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) u Subotici.

Oni u svom saopštenju, nakon ledene kiše, koja je uzrokovala padove stabala i granja na više od 80 lokacija u gradu, navode da je prošlog leta isečeno “više hiljada zdravih stabala subotičkih šuma, dok stabla u okolini stambenih objekata, parkova i šetališta nisu rezana i oblikovana u meri koja je neophodna da bi građani bili bezbedni”.

Po njihovom viđenju, zbog toga je tokom 26. i 27. decembra, kada je padala ledena kiša, došlo do mnogobrojnog odlamanja velikih grana, kao i do rušenja čitavih stabala po gradskim ulicama i parkovima i građanima načinjena velika materijalna šteta.

“Zašto moraju da se dogode ovakve situacije, koje samo pukim slučajem nisu prerasle u tragedije, da bi JKP “Čistoća i Zelenilo” radilo svoj posao, za koji ga plaćaju građani Subotice”, navode u ovoj stranci.

Podsećaju da su gelegunja, bođoš ili američki koprivić, drveća koja bez ikakvog problema mogu da žive čak i do 200 godina, dobro podnose sušu i jače vetrove, da ih je, ako su leta hladnija od onog što njima pogoduje, potrebno zaštititi dohranom da zimi ne bi došlo do smrzavanja i opadanja grana usled ledenog ili snežnog taloga.

“Ove radnje za ‘ekonomskog tigra’ kakav je grad Subotica ne bi smele da predstavljaju veliki trošak. Stranka slobode i pravde je spremna da vam savetima pomogne da se ovakvi problemi rešavaju sistematski i stručno, za šta vas građani, inače, uredno plaćaju svakog meseca i što je zadatak vašeg rukovodstva – u konkretnom slučaju, pre svega, vašeg fitofarmaceuta i pejzažnog arhitekte, naravno pod pretpostavkom da ih imate”, poručuju nadležnima iz SSP-a.

U SSP tvrde da su Subotičani u životnoj opasnosti zbog nebrige i nekompetentnosti gradske vlasti 2
Izvor: SSP Subotica

Ova stranka poziva sve građane koji su pretrpeli bilo kakvu imovinsku štetu zbog navedenih dešavanja da se “u što kraćem roku obrate pravnoj službi JKP ‘Čistoća i zelenilo’, u vezi sa naknadom štete”.

“Smatramo da ako postoji obaveza svakog građanina da plati mesečni račun prema ovom preduzeću, onda postoji i pravo svakog građanina da zbog nemara istog nadoknadi pretrpljenu štetu”, navedeno je u saopštenju Stranke slobode i pravde.

Ledena kiša koja je do juče padala na području Subotice “okovala” je rastinje, gde je pod pristiskom leda došlo do pucanja brojnih grana, pa čak i celih stabala, koja su neretko padala po automobilima.

Najteža situacija bila je u vegetacijom gustim područjima, kao što su Dudova šuma u Subotici i Veliki park na Paliću u koje je ulaz bio zabranjen.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari