U Subotici obeležen Dan mladosti i rođendan Josipa Broza Tita 1Foto: J. Patarčić (arhiva)

Centar Tito, Pokret IV Mini Jugoslavije i Komunisti Srbije, su danas, 25. maja, sa velikim brojem građana sa prostora bivše Jugoslavije dostojanstveno i sa pijetetom obeležili Dan mladosti i rođendan Josipa Broza Tita.

„Na prvom mestu dižemo glas za mir, protiv svih ratova i postojećeg svetskog sukoba, jer oni donose samo smrt i razaranja, a sve to će se prelomiti preko leđa radnika i mnogi građani će ispaštati“, naveli su organizatori.

Podsećaju da bi svih tih tragedija bilo manje kada bi se primenjivala politika aktivne miroljubive koegzistencije, promovisane na Helsinškoj konferenciji o evropskoj bezbednosti i saradnji, organizovanoj na predlog Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

„Takođe, želimo naglasiti da Dan mladosti obeležavamo zbog neophodnosti primene civilizacijskih tekovina SFRJ i u novim uslovima, kao što su samoupravljanje, bratstvo i jedinstvo, nezavisna i nesvrstana politika Srbije, solidarnost, besplatno školstvo i zdravstvena zaštita, itd“, ocenjuju ove organizacije.

Dodaju da je za ostvarenje toga potrebno u društvene procese uključiti mlade i radnike, „koji su danas samo broj na biračkim spiskovima i na margini su političkog odlučivanja“.

“Bez aktivizma i uključivanja kreativnog dela stanovništva nema lepše Srbije ni većih rezultata u borbi protiv siromaštva i protiv svih nacionalizama, niti adekvatnog odgovora na teške izazove koji nas pritiskaju. Mir i stabilnost Srbije nisu stvar samo političke elite, nego prvenstveno svih nas građana“, smatraju.

Predstavnici ovih udruženja, njih osmoro, su u ime građana Subotice položili cveće na grob Josipa Broza Tita u Kući cveća u Beogradu, a pre podne su položili cveće i kod spomenika Titu na prostoru IV Mini Jugoslavije u Subotici.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari